Podziel się wrażeniami!
Witam,
przymierzam się do zakupu kamery (tylko Sony) w kwocie do! 2000zł na użytek domowy. Myślę o DCR-SX73E. Wcześniejszy sprzęt się popsuł (DCR-HC14E miniDV). Od razu nasuwa się pytanie czemu nie sprzęt HD? Patrzyłem też na HDR-CX115E ale:
po prostu nie mam jeszcze sprzętu do odtwarzania tego rodzaju materiału (TV z HD, BR disc) oraz obróbka też wymaga dość nowego, szybkiego komputera.
Parametry oraz zastosowane technologie przekonują mnie do zakupu EXMOR R, BIONZ. Prostota w zgraniu materiału na komputer oraz obróbka SD nie jest wymagająca sprzętowo.
Widziałem jak to nagrywa i jaki jest obraz na standardowym TV (przez S-Video) Wrażenie: obraz z poprzedniej mojej kamery HC14E jest jak by bardziej "miękki" a SX73E typowy cyfrowy zapis za to lepszy jakościowo, dla mnie jest do przyjęcia. Przewiduję nowy sprzęt na jakieś 3 lata, przez ten czas HD zadomowi się na dobre, wtedy pomyślę o HDR-kach.
Proszę o opinię na ten temat.
A może podstawowy model HDR-CX115E. Pozdrawiam
Bez wahania inwestuj w nowe technologie na przyszłość , telewizor i tak i tak kupisz , sprzęt tez , a pixeli na filmie za 3lata nie dorobisz...
kupuj 115 lub 116 , podstawowe ale bardzo dobre modele kamer.
Dokładnie tak. Jak kamera to HD. Jedyną sytuacją która może komplikować, to wymagający sprzęt do obróbki HD. Póki co możesz wybrać mniejszą rozdzielczość, ale i tak wyższą od standardowej. Sprawi to, że film będzie ładny nawet na telewizorze HD, a obróbka nie będzie tak wymagająca. W SD bym się nie bawił. Dla przeciętnego wyjadacza nie opłaca się. W produkcjach filmowych takie kamery są jeszcze wykorzystywane. Ale w postprodukcji wchodzą skomplikowane programy które "pompują" obraz. CX115, CX116, CX155 to bliźniacze kamery o bardzo dobrych parametrach.
kamera hd, polecam CX115/155, bardzo dobra
Dziękuję za odpowiedzi i mam pytanie, jak bym zgrał z 115 materiał HD przez PMB na płytę DVD to czy mógłbym to odtwarzać na popularnych odtwarzaczach dvd czy tylko na BR-disc.
pozdrawiam
PMB ma możliwość utworzenia dysku z plikami AVCHD i wtedy taką płytę odtworzysz tylko w odtwarzaczu BD (może być PS3), oraz posiada możliwość zrobienia konwersji do standardu SD i wtedy taką płytę odtworzysz w dowolnym odtwarzaczu DVD lub również w BD. Polecam pierwszy sposób, widać utratę jakości a odtwarzacz S360 można już kupić poniżej 500zł.
Dokładnie, aczkolwiek od siebie dodam, że zamiast s360 polecałbym s370, nowszy model kosztuje praktycznie tyle samo, a ilość obsługiwanych formatów znacznie większa (doszły między innymi divxy oraz obsługa mkv) również przez USB. Także ciekawe odtwarzacze blu ray na dzień dzisiejszy nie są aż takim dużym wydatkiem
Sądzę że odtwarzacze blu-ray tanieją bo niedługo wejdzie fala stacjonarnych nagrywarek z dyskami. To znowu producentom da powód ściągania z klienta 2 tysie.
Witam wszystkich
Decyzja zapadła. Wybrałem XR-155E.
Jakość nieporównywalna do poprzedniego modelu z wiadomych powodów.
Tak naprawdę to już miałem SX73 w domu, nie byłem zadowolony więc nie pisałem o tym aby uzyskać od was obiektywne opinie.
Dziękuję wam wszystkim za odpowiedzi i pomoc w wybraniu kamery co do jakości obrazu.
Warto czasami dopłacić i mieć wewnętrzny spokój i zadowolenie w podjęciu decyzji zakupu.
A co do sprzętu do obróbki już mam coś na oku. Intel i5 (wielowątkowość) ale to już inny temat.
Serdecznie dziękuję i pozdrawiam.
robsto - niby tak, ale zobacz na odtwarzacze DVD. Mimo postępu czasu, jest dużo wersji, ale same odtwarzacze DVD są ciągle popularne. Sądzę, że podobnie będzie w przypadku BR.
Ashitaka napisał(a):
Warto czasami dopłacić i mieć wewnętrzny spokój i zadowolenie w podjęciu decyzji zakupu.
Ashitaka napisał(a):
A co do sprzętu do obróbki już mam coś na oku. Intel i5 (wielowątkowość) ale to już inny temat.