Podziel się wrażeniami!
Zastanawiam się nad zakupem kamery nagrywającej w systemie HDV. Jednak większość sprzedawców odradza ten zapis, argumentując, że to już przeżytek ( zapis HD na taśmie MiniDV ). Do tej pory używałem przez chwilę kamery HDR-CX6 ( AVCHD, zapis na karcie Memory Stick ), ale widzę, że większość fimowców używa kamer zapisujących w HDV. Czy to oznacza, że ten system jest lepszy?
Witam,
Nie do końca oznacza, że jest lepszy lub gorszy. Warto zastanowić się nad naszymi predyspozycjami. Format AVCHD jest formatem, który w porównaniu do kaset jest prościej zgrać.
Podpinasz kamerę kopiujesz i masz. Żeby zgrać kasetę, trzeba swoje odczekać, minuta po minucie, co trochę przedłuża cały proces obróbki obrazu.
Ponadto stopień kompresji HDV jest mniejszy niż formatu AVCHD, zapisywanego na karcie pamięci kamery lub dysku twardym.
Wiem, że AVCHD jest łatwiej zgrać. Jak wcześniej napisałem używałem przez pewien czas takiej kamery. Nie widziałem jednak, aby tego typu kamery były wykorzystywane przez reporterów telewizyjnych, a kamery HDV, TAK. Przed zakupem, chciałbym rozwiać swoje wątpliwości, który system jest lepszy. Czy skoro w HDV jest mniejszy stopień kompresji, to mogę spodziewać się wyższej jakości obrazu, dźwięku? Mogę zaakceptować długie zgrywanie do komputera w zamian za lepszą jakość. Czy tak będzie?
uzyskany obraz z kasety będzie mniej skompresowany co znaczy, że kamera powinna zarejestrować więcej szczegółów czyli obraz powinien być lepszy,
pozwolę sobie dodać, że dla widza różnica jest niezauważalna
Skro różnica jest niezauważalna, to dlaczego operatorzy nie wykorzystują wygodniejszego zapisu AVCHD Czy możesz ten temat bardziej rozwinąć? Pomijając argument wygody / czasu potrzebnego do przesłania filmu do komputera.
JKW6 napisał(a):
Skro różnica jest niezauważalna, to dlaczego operatorzy nie wykorzystują wygodniejszego zapisu AVCHD
HDV jest łatwiej montować, obraz nie jest tak skompresowany jak w wypadku AVCHD i oczywiście to co powiedział już darek_k.
ponieważ pracują na profesjonalnych stacjach montażowych
oba systemy zapisu są pewne
z zapisem na karty trzeba wziąść pod uwagę to że nie ma co na kartach oszczędzać , kupisz tanio to może się odbić na utracie danych
z taśmą masz ten plus że jak raz zapiszesz to samo nie wyparuje od tak
w kamerach do 20tys zł zapis w HDV 1440x1080 jest z kompresją , z przepływem 25mb/s ,
w kamerach na karty max zapis z kompresją to FX 1920x1080 24mb/s
kamera która nagrywa Full HD bez kompresji to EX1 czy EX3 z Sony za kosmicznie wielkie pieniądze, i od już XF100 z canona, nagrywanie z szybkością 50mb/s w formacie mpeg-2 czyli bez kompresji
Sony pewnie coś wymyśli i wycofa format AVCHD z kamer semipro
ponieważ canon już się z tego wycofał,
http://www.canon.pl/For_Home/Product_Fi ... _HD/XF100/
generalnie jak do domowego nagrywania to pewnie że lepiej kamerę na karty już kupić z AVCHD , amatorski kodek o bardzo dobrej jakości obrazu , jedynie strata na jakości idzie od optyki i przetwornika
darek_k dzięki za wyjaśnienie.
Widzę, że masz dużą wiedzę w temacie kamer. Czy mógłbyś mi poradzić na jaką kamerę AVCHD powinienem zwrócić uwagę?
Zastanawiam się jeszcze nad zapisem HDV. Mam wątpliwości czy mój komputer poradzi sobie z AVCHD.