Podziel się wrażeniami!
Witam.Prosze o szczere doradzenie mi(bez wymadrzania sie i pouczania mnie
petra napisał(a):
Lajamie czy uzywasz na codzien @350 ?
osobiście focę 18-70 również z wielkim powodzeniem portrety,posiadam apha200;)
No Lajam widzę, że posiadasz naprawdę dużą wiedzę o fotografii. Bardzo mi miło "przebywać" w takim gronie W moim przypadku ten 55-200 jest trzecim szkiełkiem (macro i 16-105). No i z tych do zdjęć typu portret, 55-200 nadaje się najlepiej. Poczytałem trochę o tym szkiełku 18-70, zobaczyłem kilka zdjęć i faktycznie, wygląda to całkiem nieźle, jak na ten przedział cenowy.
No Lajam widzę, że posiadasz naprawdę dużą wiedzę o fotografii.
Hej!
Jakis czas temu kupilam Sony a350. Chcialam obiektyw 70 lub 55 -300 i w sklepie polecili mi obiektywy firmy Tamron. Pasuja do Sony a kosztuja duzo mniej. Ja jestem bardzo zadowolona i przy zakupie nastepnego obiektywu wybiore rowniez Tamron bo po co wydawac wiecej kasy za nazwe Sony....
pozrawiam....
Ja mam ten 18-70 i 55-200. Jeżeli chodzi o zdjęcia portretowe, ogólnie o szkiełko do robienia zdjęć w dziecku, czy w domu to jest lepszy niż 55-200. Ten 55-200 to jest teleobiektyw, robi zdjęcia raczej w powiększeniu i bardziej nadaje się do pracy w plenerze i z pewnej odległości. A z 18-70 z powodzeniem możesz robić zdjęcia w domu, nawet z niedużej odległości. Tylko nie spodziewaj się dużego zoomu..
A tej firmy Tamron nie znam...
Lajam napisał(a):
No Lajam widzę, że posiadasz naprawdę dużą wiedzę o fotografii.
Witam:)) Dziekuje jeszcze raz,dzis robiłam juz pierwsze "kitowe" foty.Cudowne,szokująco-urzekajace ) Serio. Ale marzę o duzych zlizeniach buzi dziecka i rozmazanym tle.Czy oprócz kita 50-70 da mi satysfakcje czy niestety to bede mogła zrobic tylko z obiektywem o cenie kilka razy wyzszej niz całe body 350 ?
Najprostsza i najtansza recepta na ladne zdjecia buzi to minoltowskii 50 f1,7 uzywany z allegro (ok.400-500zl)
Proponuje jednak zmianic "aparat" sony na normalny sprzet np. Canon lub nikon.
po pierwsze tanszy,
po drugie o wiele mniejsze ziarno (sony juz przy 400 iso ma potezne ziarno),
po trzecie wiecej obiektywów do wyboru i wiele zamienników ni firm sigma, tamron, tokina,
po czwarte popularniejszy - wiecej Twoich znajomych ma canony i nikowy (mozesz pozyczac optyke),
a po piate łatwiejszy canon czy nikon w obsłudze.
Pozdrawiam