Podziel się wrażeniami!
witam:)
jestem na kupnie lampy,ale kompletnie nie wiem jaka mam wybrać(mam sony 300)...najbardziej chciał bym HVL-58 am no ale cena jest trochę wysoka,chociaż nie odstrasza mnie to za bardzo. Znalazłem też lampy Sigmy EF-500 i EF-530 oraz te same sigmy tylko że wersie SUPER.Cena tych EFów o 700 w górę zależy od modelu.Na allegro widziałem też SUNPAKI,ale nie znalazłem wiele na ich temat.Jak ktoś wie coś na ten temat to proszę o odzew:)
Nie miałem nigdy innych lamp niż Minolta/Sony no może poza lampą do zenita ale z tego co się czyta to jednak najlepsze lampy to firmowe. Sprawdzają się najpewniej.
Czy HVL-58 jest Ci potrzebna .... hmm.... czy ja wiem... jest co prawda jest ona naprawdę rewelacyjna (mam to wiem) ale moim zdaniem wystarczy że kupisz sobie HVL-F42, obraca się we wszystkich kierunkach, jest całkiem mocna a zaoszczędzone pieniądze możesz wsadzić do skarbonki i zacząć odkładać na nowe fajne szkiełko
Posiadam 350.Tydzien czasu sie zastanawiałem jaką lampe kupic!CZytałem opinie na necie....itp,rozmawiałem z fotografami w sklepach,punktach.....
Napaliłem sie na model HVL 58.Ale nasuneło sie pytanie-czy ja ją wykorzystam???Czy tylko dam zarobic firmie Sony Spotkałem znajomego,co posiada olympusa i lampe o mocy przewodniej ok 36.Powiada,ze nie ma takiego obiektu,zeby go nie oswietlił
Rozwazałem tez kupno innych lamp,niz sony,ale doszedłem do wniosku,ze kupując sony bede miał pewnosc,ze współpraca bedzie odpowiednia.
Kupiłem HVL 42 w fotojokerze za 777zł oraz 4 akumulatorki GP 2100 6godzin max ładowanie
(przy ładowarkach nalezy zwrócic na czas ładowania) za 59 zł.
Ps na bateriach Energizer lampa przy pełnej mocy ładuje sie ok 9 sekund
ale na aku (jak są pełnej mocy) tylko 3 sekundy ,pózniej czas sie wydłuza razem ze spadkiem mocy aku do 5 secund
(kilakanscie pomiarów ze stoperem)
jestem zadowolony z zakupu
Fajną sprawa jest praca bezprzewodowa,bardziej naturalne zdjecia,jesli błysk z lampy skierujemy z boku
tylko trzeba dyfuzor dokupic-zeby posiadac komplet
ps na temat sunpaków sa rózne opinie
+niska cena
-niezbyt dobra jakosc
(sprzet amatorski)
natomiast Sigma nie chce współpracowac w ttl w trybie auto (czy jakos tak)
dlatego wolałem kupic HVL 42 i miec satysfakcje z wyboru
Spotkałem znajomego,co posiada olympusa i lampe o mocy przewodniej ok 36.Powiada,ze nie ma takiego obiektu,zeby go nie oswietlił
Lajam napisał(a):
Spotkałem znajomego,co posiada olympusa i lampe o mocy przewodniej ok 36.Powiada,ze nie ma takiego obiektu,zeby go nie oswietlił