Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich! przymierzam się do kupna mojej pierwszej lustrzanki, jestem prawie pewien że będzie to nikon d60 lub d80, i szukam obiektywów do nich. chce fotografować z bliskiej odległości, np, owady, rosę, ale zarówno portrety, krajobrazy, itp. mogę sobie pozwolić na 2 średniej klasy obiektywy. Na jakie parametry zwrócić uwagę.
Dziękuję za ewentualne odpowiedzi.
aatrapa napisał(a):
Jestem umyslem scislym i do mnie to chyba tylko tabele przemawiaja.
hm wielkie dziekuje. Strona bardzo fachowa (sa wykresiki i tabeleczki).
Najlepszy jest ten smaczek -> http://www.dofmaster.com/charts.html
Sciagasz programik ustawiasz parametry (tak na marginesie dla ALF Coc wynosi 0,02mm)
i drukujesz wykresik dla swojego szkielka.
Szkoda ze tylko dla "hyperfokalnej".
Może pomoże wszystkim, którzy zdecydowali się na szkła KM...
http://support.sony-europe.com/DIME/com ... selLens=KM
Oczywiście wystarczy zmienić model aparatu na własny, ale wydaje mi się, że lista będzie bardzo podobna dla wszystkich...
witam
koledzy a ja mam pytanie co do obiektywów, mam w swojej A700 obiektyw 16-105 i w zwązku z tym moje pytanie - czy nie warto było by kupić obiektyw o stałej ogniskowej, tylko jaki ?? mam na to przeznaczone gdzieś około +/- 3 tyś PLN, dziękuję za wszelkie sugestie i okazaną pomoc, pozdrawiam adiplus
adiplus napisał(a):
tylko jaki ?? mam na to przeznaczone gdzieś około +/- 3 tyś PLN,
kris napisał(a):
adiplus napisał(a):
tylko jaki ?? mam na to przeznaczone gdzieś około +/- 3 tyś PLN,
pytanie - co fotografujesz
możesz kupić Sony 100mm 2.8 macro
idealne szkiełko do zdjęć makro
lub 50tkę 1.4 - przyda się każdemu (małe, jasne, szybkie)
albo coś do portretów: Carl Zeiss 85mm (trochę więcej niż masz)
w takim razie nie kupuj póki co 85tki
zacznij od 50tki - ma szerszy zakres dzięki czemu łatwiej Ci ją będzie wykorzystać jako uniwersalne szkiełko
a później, z czasem - sam już będziesz wiedzieć co fotografujesz i czego potrzebujesz
kris napisał(a):
w takim razie nie kupuj póki co 85tki
zacznij od 50tki - ma szerszy zakres dzięki czemu łatwiej Ci ją będzie wykorzystać jako uniwersalne szkiełko
a później, z czasem - sam już będziesz wiedzieć co fotografujesz i czego potrzebujesz