Podziel się wrażeniami!
Witam!
Panowie zakupiłem Nexa-5D, jestem totalnym fotograficznym amatorem, ogólnie aparat rewelacja, ale.....Mam 2 pytania:
1)Czy wiecie coś na temat akumulatorów do tego aparatu?Mnie on doprowadza do furii , i myslę nad jego zwróceniem, rozładowuje się bardzo szybko i jestem pewien, że jeśli wyjdę na cały dzień z domu, z aparatem w ręku to zdjęcia będe mógł pstrykać pewnie ok. tylko 3 godz. Czy to norma w tym aparacie, że akumulator rozładowuje się tak szybko?Czy może sprzedano mi trefny bądź uszkodzony?
2)Jestem laikiem więc może to pytanie będzie smieszne. Mam kartę pamięci 4GB,a chodzi mi o nagrywanie filmów FullHD. Przy mojej karcie mogę nagrywać tylko 30 min., czy jeśli kupię kartę 8GB lub większą to czy możliwości nagrywania się zwiększą?
Proszę o pomoc i informację.
z góry Dziękuje.
Rejmerek
Ad1. Masz jak najbardziej sprawny akumulatorek. Po prostu duży wyświetlacz z dużą rozdzielczością pobiera dużo prądu. Podczas 3godzinnego spaceru zrobiłem ok 100zdjęć i kilkanaście minut filmu (ok 1GB danych) i aku pokazywało 40%naładowania, więc pewnie jeszcze około 1,5godziny by wystarczyło. Wszystko zależy jak długo kadrujesz zdjęcie i jak długo i często je później oglądasz na ekranie.
Ad2. Tak jak kupisz kartę 8GB to będziesz mógł nagrać 1godzinę.
Dzięki za szybką odpowiedź.
Już martwiłem się, że sprzedano mi niesprawny akumulator i naprawdę nosiłem się z zamiarem zwrócenia.
Szkoda, że te baterie tak szybko padają, będzie trzeba pewnie kupić drugą:)
Pozdrawiam
Lustrzanki na LV też szybko zużywają akumulator a do tego w NEX-ie jakiś kosmiczny wyświetlacz jest... Proponuję wyrobić sobie odruch że chcemy zrobić zdjęcie myślimy jakie ono ma być i włączasz aparat tylko na moment zrobienia zdjęcia, z przeglądania też jednak warto zrezygnować (jeśli chcemy oszczędzać akumulator) chyba lepiej jest zrobić 2-3 zdjęcia na szybko niż po zrobieniu każdego przeglądnąć czy jest ok... Ja tak kompaktem robię 2-3 razy więcej zdjęć niż jest podane w instrukcji.
Witam,
oprócz tego co koledzy powyżej napisali dodam swoje "trzy grosze".
- zauważyłem, że akumulator się "rozkręca" po kilku pełnych cyklach, czyli po kilku rozładowaniach i pełnych naładowaniach bateria dłużej trzyma
- wg standardu C.I.P.A. ilość wykonanych zdjęć nexem to ok. 330
Myślę, że warto włączyć szybkie wyłączanie LCD (przechodzenie w tryb gotowości/czuwania). A i przeglądanie zdjęć odłożyć na "później", czyli gdy już zdjęcia będą na komputerze.
Zakup dodatkowego aku, to zawsze dobra inwestycja - bez znaczenia ile aku wytrzymuje, bo nigdy nie wiadomo kiedy nam będzie potrzebna dodatkowa "moc".
Ja do swojej mam w sumie 4 aku
kris napisał(a):
- zauważyłem, że akumulator się "rozkręca" po kilku pełnych cyklach, czyli po kilku rozładowaniach i pełnych naładowaniach bateria dłużej trzyma
kris napisał(a):
Zakup dodatkowego aku, to zawsze dobra inwestycja - bez znaczenia ile aku wytrzymuje, bo nigdy nie wiadomo kiedy nam będzie potrzebna dodatkowa "moc".
SZFENDAK napisał(a):
to zły nawyk bo aparat przy włączeniu a zwłaszcza przy wyłączeniu zużywa znaczną ilość energii.
SZFENDAK napisał(a):
w pełni naładowanym aku i po godzinie fotografowania odłożyłem aparat nie wyłączając go, po trzech dniach pobudziłem do życia a wskaźnik pokazał 65% pojemności
Nie stwierdziłem tego w kompaktach. W każdym największą oszczędność zauważyłem jeśli nie przeglądamy zdjęć.
Po prostu przeszedł sam w stan wyłączenia-uśpienia.
Czy aku. są już w sprzedaży ?
Tylko ten czas ładowania :smileyevil: