Podziel się wrażeniami!
Kilka dni temu pojawił się w magazynie centralnym w cenie 3500PLN.
Chore pieniądze Panasowy i olkowy zoom w podobnej cenie .
Ciekawe że N 18-200 stabilizowany potrafi kosztować 2k - taniej robią, czy systemy E i u43 robią drenaż kieszeni ( najpierw głupi kupi a później sie obtani)
Uważam,że nikkor 18-200 to nie to samo co SEL 18-200. Myślę również, że wiele różni obiektyw SONY 18-200 dedykowany do DSLR (bagnet A) i obiektyw dedykowany do NEXów (bagnet E). Jakoś wykonania, jakość zdjęć, a także aktywna stabilizacja. Pewnie jeszcze by się coś znalazło.
Zdecydowanie - praca pierścieni ostrości i zmiany ogniskowej - dużo płynniejsza niż w "normalnych" obiektywach.kris napisał(a):
jeszcze by się coś znalazło.
W tej optyce także było bardzo ważne aby AF działał bezgłośnie.
Byłem w ubiegłą sobote w Arkadii - tam jest podpięty do nexa5 - i jak tak mówicie ja tez coś znalazłem AF wolniejszy o ok 40% w porównaniu z kitem. Miałem Nikkora i bardziej podchodziło mi jego wykonanie ( przyjemniejszy w dotyku ). Może jestem tradycjonalistą, ale bardziej podchodzi mi tradycyjne wykonanie szkieł - guma na pierścieniu itp.
Kris - że różni się od E to ja wiem, ale śmiem wątpić że jest droższy w produkcji. Jakość optyczna nawet z przewagą Nikkora ( Lenstip).
Różnica w cenie i owszem, ale dla szkieł wyróżniających się -bardzo dobre soczewki wyższa cena.
Nexa jesze nie sprzedałem
zdziwiłby mnie gdyby był szybszy od znacznie mniejszego zoom'a (krotność 3 vs 11), który ma mniej soczewek, znacznie lżejszych itd. Co za tym idzie - AF ma mniej roboty. No, ale coś za coś - jak ktoś chce szybkie auto na tor to nie rozgląda się w vanach :smileymrgreen:bojomir napisał(a):
AF wolniejszy o ok 40% w porównaniu z kitem.
Co do AF masz rację, ale reszty nie zrozumiałeś. Nie szukam ideału, a jeżeli miałbym zostać przy nexie to za cenę Nikkora przygarnął bym go ale nie za 3,5kzl !!!!. Tak to juz jest, jak brakuje alternatywy ( to samo tyczy się u43)firma dyktuje cenę i kropka. Masz N, C, nie chcesz kupować firmowych szkieł - bierzesz innych producentów - niejednokrotnie lepsze i tansze.
Nie wiem czy zostanę przy nexie ( fuji X100 mniam mniam ) , ale niezależnie co mam to i tak się z focenia cieszę.
bojomir napisał(a):
Masz N, C, nie chcesz kupować firmowych szkieł - bierzesz innych producentów - niejednokrotnie lepsze i tansze
mniam, mniam - do momentu przeczytania ceny: 1700$/€ ?! No i brak wymiennej optyki. To nic innego jak kompakcik. Luksusowy kompakcik w obudowie analogowej.bojomir napisał(a):
( fuji X100 mniam mniam )
bojomir napisał(a):
ale niezależnie co mam to i tak się z focenia cieszę.