anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

ZBIOROWY - Śląskie Spotkania - Jest co wspominać :)

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

ZBIOROWY - Śląskie Spotkania - Jest co wspominać :)

Wątek poświęcony śląskim wypadom nie tylko ze Ślązakami :nauseated_face:

--------------------------------------------------
Zachęcam innych, którzy byli na pierwszym śląskim spotkaniu do wrzucania zdjęć :-)
Relacja z wypadu do ZOO w Chorzowie:

Zelmer
Początkujący

kris napisał(a):

Zelmer, zatem chodziło Ci o program. Robię zdjęcia w A, czyli priorytecie przysłony. To co chesz uzyskać to mała głębia ostrości (pełno o tym na forum)

Chyba sie nie zrozumielismy Kris, chodzilo mi o samo celowanie czyli o tryb AF czy to punktowy czy lokalny czy strefowy, bo troszke sie czasami z tym glubie przy takich wlasnie portretach gdzie ostrosc ma byc tylko w jednym okreslonym punkcie. Ale to tez zalezy od odleglosci, przyslony no i ogniskowej, bo nie wszystkim da sie tak precyzyjnie uzyskac taki efekt.
Ale dziekuje za wyjasnienie.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Niekoniecznie masz racje....tzn. ja 99% fotek robię centralnym czujnikiem....

Początkujący

kris napisał(a):

Niekoniecznie masz racje....tzn. ja 99% fotek robię centralnym czujnikiem....

Czyli punktowym czy szerokim?

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

punktowy, nigdy nie pozwalam by aparat wybierał za mnie, którym punktem chcę by ostrzył :thumbsup:

Początkujący

kris napisał(a):

punktowy, nigdy nie pozwalam by aparat wybierał za mnie, którym punktem chcę by ostrzył

I ja robie tak samo, no chyba ze robie krajobrazy to uzywam lokalnego lub strefowego.
Dzieki za wyjasnienie :c22

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca
profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Zelmer napisał(a):

chodzilo mi o samo celowanie czyli o tryb AF czy to punktowy czy lokalny czy strefowy, bo troszke sie czasami z tym glubie przy takich wlasnie portretach gdzie ostrosc ma byc tylko w jednym okreslonym punkcie. Ale to tez zalezy od odleglosci, przyslony no i ogniskowej, bo nie wszystkim da sie tak precyzyjnie uzyskac taki efekt.

Jeżeli mogę się wtrącić to tryb szeroki (czyli wybór punktu ostrzenia przez aparat) powoduje to, że nie mamy kontroli nad tym, na co aparat będzie ostrzył w danej chwili. Ustawienie AF na lokalny lub punktowy daje nam taką możliwość. Wtedy mamy wybrany konkretny punkt (w trybie punktowym jest to zawsze punkt centralny) i wiemy, gdzie aparat będzie ostrzył. Dlatego możemy wybrać obiekt (element obiektu) na którym chcemy wyostrzyć. W trybie lokalnym możemy ustawić kadr a dopiero potem wybrać punkt AF w miejscu, gdzie będziemy chcieli wyostrzyć. Przy ustawieniu na punktowy AF musimy ustawić punkt centralny na obiekcie, na którym chcemy mieć ostrość, ostrzymy, blokujemy ostrość poprzez wciśnięcie spustu do połowy i ustawiamy kadr jaki nas interesuje. Wybór AF punktowy czy lokalny zależy od fotografa, jaki woli, do jakiego się przyzwyczaił. Natomiast pomiar szeroki może dać oczekiwany rezultat ale nie musi bo to aparat wybierze według zapisanego w nim algorytmu wyboru punktu AF gdzie ma ustawiać ostrość. A czy kris woli punktowy czy lokalny to zależy od niego, od sytuacji, w której fotografuje.

Edit. I znowu po ptokach :(
Choć Wasze fotki ptaków zacne.

Zelmer
Początkujący

piotruso napisał(a):

Zelmer napisał(a):

chodzilo mi o samo celowanie czyli o tryb AF czy to punktowy czy lokalny czy strefowy, bo troszke sie czasami z tym glubie przy takich wlasnie portretach gdzie ostrosc ma byc tylko w jednym okreslonym punkcie. Ale to tez zalezy od odleglosci, przyslony no i ogniskowej, bo nie wszystkim da sie tak precyzyjnie uzyskac taki efekt.

Jeżeli mogę się wtrącić to tryb szeroki (czyli wybór punktu ostrzenia przez aparat) powoduje to, że nie mamy kontroli nad tym, na co aparat będzie ostrzył w danej chwili. Ustawienie AF na lokalny lub punktowy daje nam taką możliwość. Wtedy mamy wybrany konkretny punkt (w trybie punktowym jest to zawsze punkt centralny) i wiemy, gdzie aparat będzie ostrzył. Dlatego możemy wybrać obiekt (element obiektu) na którym chcemy wyostrzyć. W trybie lokalnym możemy ustawić kadr a dopiero potem wybrać punkt AF w miejscu, gdzie będziemy chcieli wyostrzyć. Przy ustawieniu na punktowy AF musimy ustawić punkt centralny na obiekcie, na którym chcemy mieć ostrość, ostrzymy, blokujemy ostrość poprzez wciśnięcie spustu do połowy i ustawiamy kadr jaki nas interesuje. Wybór AF punktowy czy lokalny zależy od fotografa, jaki woli, do jakiego się przyzwyczaił. Natomiast pomiar szeroki może dać oczekiwany rezultat ale nie musi bo to aparat wybierze według zapisanego w nim algorytmu wyboru punktu AF gdzie ma ustawiać ostrość. A czy kris woli punktowy czy lokalny to zależy od niego, od sytuacji, w której fotografuje.

Edit. I znowu po ptokach :(
Choć Wasze fotki ptaków zacne.

Piotruso dzieki za obszerne wyjasnienie :c22
Plus jestem tylko foto amatorem no i staram sie jak najwiecej potpatrzec i jak najwiecej dobrej techniki sobie opracowac, a doswiadczeni koledzy moga duzo pomoc.
Jeszcze raz dzieki za cierpliwosc :smileymrgreen:

profile.country.pl_PL.title
Starosta.
Początkujący
profile.country.pl_PL.title
Starosta.
Początkujący

I jeszcze dwa :nauseated_face:

Pozdrawia Starosta :grin: