Podziel się wrażeniami!
Wątek poświęcony śląskim wypadom nie tylko ze Ślązakami
--------------------------------------------------
Zachęcam innych, którzy byli na pierwszym śląskim spotkaniu do wrzucania zdjęć
Relacja z wypadu do ZOO w Chorzowie:
kris napisał(a):
Zelmer, zatem chodziło Ci o program. Robię zdjęcia w A, czyli priorytecie przysłony. To co chesz uzyskać to mała głębia ostrości (pełno o tym na forum)
Niekoniecznie masz racje....tzn. ja 99% fotek robię centralnym czujnikiem....
kris napisał(a):
Niekoniecznie masz racje....tzn. ja 99% fotek robię centralnym czujnikiem....
punktowy, nigdy nie pozwalam by aparat wybierał za mnie, którym punktem chcę by ostrzył
kris napisał(a):
punktowy, nigdy nie pozwalam by aparat wybierał za mnie, którym punktem chcę by ostrzył
Coraz mniej mi się podoba to, co udaje mi się zrobić...
Z Parku Kościuszki, mroźnym przedpołudniem.
Zelmer napisał(a):
chodzilo mi o samo celowanie czyli o tryb AF czy to punktowy czy lokalny czy strefowy, bo troszke sie czasami z tym glubie przy takich wlasnie portretach gdzie ostrosc ma byc tylko w jednym okreslonym punkcie. Ale to tez zalezy od odleglosci, przyslony no i ogniskowej, bo nie wszystkim da sie tak precyzyjnie uzyskac taki efekt.
piotruso napisał(a):
Zelmer napisał(a):
chodzilo mi o samo celowanie czyli o tryb AF czy to punktowy czy lokalny czy strefowy, bo troszke sie czasami z tym glubie przy takich wlasnie portretach gdzie ostrosc ma byc tylko w jednym okreslonym punkcie. Ale to tez zalezy od odleglosci, przyslony no i ogniskowej, bo nie wszystkim da sie tak precyzyjnie uzyskac taki efekt.
Jeżeli mogę się wtrącić to tryb szeroki (czyli wybór punktu ostrzenia przez aparat) powoduje to, że nie mamy kontroli nad tym, na co aparat będzie ostrzył w danej chwili. Ustawienie AF na lokalny lub punktowy daje nam taką możliwość. Wtedy mamy wybrany konkretny punkt (w trybie punktowym jest to zawsze punkt centralny) i wiemy, gdzie aparat będzie ostrzył. Dlatego możemy wybrać obiekt (element obiektu) na którym chcemy wyostrzyć. W trybie lokalnym możemy ustawić kadr a dopiero potem wybrać punkt AF w miejscu, gdzie będziemy chcieli wyostrzyć. Przy ustawieniu na punktowy AF musimy ustawić punkt centralny na obiekcie, na którym chcemy mieć ostrość, ostrzymy, blokujemy ostrość poprzez wciśnięcie spustu do połowy i ustawiamy kadr jaki nas interesuje. Wybór AF punktowy czy lokalny zależy od fotografa, jaki woli, do jakiego się przyzwyczaił. Natomiast pomiar szeroki może dać oczekiwany rezultat ale nie musi bo to aparat wybierze według zapisanego w nim algorytmu wyboru punktu AF gdzie ma ustawiać ostrość. A czy kris woli punktowy czy lokalny to zależy od niego, od sytuacji, w której fotografuje.
Edit. I znowu po ptokach
Choć Wasze fotki ptaków zacne.
To jeszcze trochę moich ptasiorów
I jeszcze dwa