cancelar
Mostrando los resultados de 
Buscar en lugar de 
Quiere decir: 

Participa, comparte tu experiencia!

Sony a6000 filmowanie/zdjecie

DominikDe
Nuevo miembro

Sony a6000 filmowanie/zdjecie

Witam serdecznie,

Mam pytanie, zakupiłem sony a6000 z dwoma szklami, sprzedawca powiedział że można podczas kręcenia filmu robić zdjęcia, niestety ale mi się to nie udaje.

Ktoś mógłby mi pomóc i doradzić jak to zrobić?

5 RESPUESTAS 5
profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

Witaj, w jednym z hx-ów była funkcja dual rec i można było robić zdjęcia podczas filmowania, w takim przypadku w menu wybierając format/rozmiar zdjęcia była opcja rozmiar zdjęcia w przypadku dual rec. Nie mam a6000 więc nie mam jak sprawdzić, czy taka funkcja jest w menu, jeśli nie ma to się nie da i pracownik w sklepie wprowadził Ciebie w błąd, jeśli jest to wystarczy podczas filmowania wciśnąć spust migawki i zdjęcie zostanie wykonane.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Colaborador

Kompakt HX-50 miał taką możliwość. Pózniejsze pewnie też.
Żaden bezlusterkowiec Sony, takiej opcji nie przewiduje. Sprzedawca wprowadził Cię w błąd, jeś tak powiedział.

------------------------------
fotoamator
DominikDe
Nuevo miembro

Dziękuje za odpowiedzi.

Oddałbym sprzęt bo bardzo mi zależało na takiej funcji ale serce chyba by mi pękło bo robi rewelacyjne zdjęcia.

No nic, będę wycinał klatki z filmów 😕

mare37
Miembro

Z całym szacunkiem, ale a6000 robi beznadziejne zdjęcia na kitowym jak i tele obiektywie. Ja się tego pozbyłem i nie żałuję. Kupiłem RX10 i różnica jest kolosalna. Zdjęcia jak żyleta w różnych warunkach a w a6000 nie ma szans na takie chyba, że dokupisz zeissa za ponad 3 tys.

https://www.flickr.com/photos/26806374@N05/albums

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Colaborador

Z całym szacunkiem, ale a6000 robi beznadziejne zdjęcia na kitowym jak i tele obiektywie. Ja się tego pozbyłem i nie żałuję. Kupiłem RX10 i różnica jest kolosalna. Zdjęcia jak żyleta w różnych warunkach a w a6000 nie ma szans na takie chyba, że dokupisz zeissa za ponad 3 tys.

Pozostaje pogratulować. Ważne, aby fotografowanie sprawiało radość i satysfakcję :slight_smile: Trafiłeś na sprzet, którym potrafisz się posługiwać i który spełnia Twoje oczekiwania. To bardzo dobrze. Życzę Ci wielu udanych kadrów.

:slight_smile:

Jednak nie generalizowałbym. Używałem zarówno RX-10, jak i A6000 - z kitowym 16-50, a jakże. Jednak po porównaniu jakości zdjęć, z żalem stwierdziłem, że RX-10, to nie jest aparat dla mnie 😞

Z drugiej strony, RX-10 to po prostu Zeiss (tańszy, bo do mniejszej matrycy przeznaczony), z zatyczką w postaci obudowy z matrycą i elektroniką...

Wyższość A6000 jest jeszcze w tym, że lepszego (jak potrzeba) obiektywu można się dorobić i kupić, zaś RX-10 jest konstrukcją zamkniętą - żadnej wartości dodanej.

Reasumując - każdemu wg potrzeb i możliwości :thumbsup:

------------------------------
fotoamator