anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

TV KD-43XE8077 CAM CI+1.3 Poszukuje modułu CAM do wspomnianego TV do odbioru sygnalu telewizji kabl.

profile.country.PL.title
ArktosB
Poszukiwacz

TV KD-43XE8077 CAM CI+1.3 Poszukuje modułu CAM do wspomnianego TV do odbioru sygnalu telewizji kabl.

Witam

Przeszukuje internety, zeby znalezc jakikolwiek modul CAM w v. 1.3 lub wyzszej na polskim rynku, a nawet na amazonie, e-bay`u i zostaje z niczym. Czy np. modem sprzedawany z NC+ (usluga przedplacona) sprawdzi sie i czy nie uchodzi parametrami wzgledem urzadzen nowych, pojawiajacych sie na rynku? Pisalem do Sony, ale stwierdzili, ze moj operator TV powinien dostarczyc mi liste dostepnych modulow dla mojego TV, z tym, ze jest to niewielki dostawca i niestety oferowane w odsprzedazy moduly nie sa zgodne ze standardem CI+ 1.3, aczkowiek jesli nabede taki w wolnej sprzedazy to moge z powodzeniem uzywac mojej karty abonenckiej z tym, ze cala "filozofia" i zabiegania leza w mojej gestii. Napomkne, ze posiadam dekoder na karte, ale on wymaga 2-giego pilota itp. Znalazlem informacje nt. wspomnianych modulow w v.1.3 ale oferuje je producent np. SmardTV tylko na rynku komercyjnym i poza granicami kraju. Poleccie jakis e-sklep, ktory oferuje tego typu sprzet sprawdzony. P.S. Posiadalem modul w wersji nizszej niz 1.3 i przetestowalem, nie dziala. Pozdrawiam i z gory dziekuje za poswiecona uwage

9 ODPOW. 9
profile.country.PL.title
leczech
Użytkownik

@ArktosB  U większości operatorów karta jest parowana z dekoderem i nie będzie działać w żadnym module , czy innym dekoderze. Jeżeli karta nie jest sparowana , to należy dowiedzieć się w jakim systemie jest kodowana(nagra, conax itp.) Wtedy należy szukać modułu , który obsługuje ten system kodowania. Od kilku lat prawie wszystkie modułu są w wersji 1.3 , lub zostały do tej wersji zaktualizowane. Moduł nc+  prepaid  będzie działał po podłączeniu anteny satelitarnej. Należy wybrać moduł z kartą cayman, gdyż tylko wtedy masz możliwość odbioru kanałów 4k z oferty nc+.

Z wieloletnich doświadczeń stwierdzam ,że telewizory Sony dosyć dobrze radzą sobie z modułami conax , a występują nieraz problemy przy  nagra. A np. w telewizorach LG jest zupełnie odwrotnie.

Jeżeli Twój operator kablowy posiada moduły z trybem "legacy" , to powinny działać w każdym telewizorze z dvb-c. Nawet ze starym gniazdem CI bez plusa.

profile.country.PL.title
ArktosB
Poszukiwacz

Witam
Niestety, ale oferowane na rynku moduly w wiekszosci nie sa kompatybilne z gniazdem CI+ 1.3 we wspomnianym telewizorze, gdyż to gniazdo nie jest zgodne w ogole ze standardem < 1.3, tzn. probowalem wielu modulow i w końcu pomoc techniczna Sony sie nade mna politowala i udzielila zgodna z instrukcja informacje, ze telewizor nie obsluguje technologii niższej niż ci+ 1.3 ( gniazdo nie jest wstecznie kompatybilne). Na szczęście w domu jest jeszcze telewizor, ktory obsluguje nizsze standardy i tam smiga modul conax smit, razem z karta abonencka. Moje pytanie i prosba dotycza modulow cam w wersji nie niższej niż 1.3, +.. Zdaje sobie sprawę, ze karta jest nieparowana z dekoderem i z tego, ze na niektórych telewizorach sytuacja jaka wystepuje u mnie nie wystapi, ze względu na kompatybilne wstecznie gniazdo. Zalezy mi jednak na module cam w STANDARDZIE CI + 1.3 LUB WYZSZEJ ze względu na wymog producenta tego telewizora, firme Sony dla mojego modelu telewizora. Bede wdzięczny za info gdzie moge nabyc modul np. w standardzie conax. Pozdrawiam
P.S. Niekoniecznie conax 🙂

profile.country.PL.title
leczech
Użytkownik

@ArktosB  Wszystkie telewizory Sony od 2013 roku posiadają gniazda CI+ 1.3. Posiadam kartę smart hd (conax). Mam również trzy moduły cam (conax smit, alphacrypt, technicrypt) i nie mam problemów z odkodowaniem kanałów. Oczywiście na jednych działa trochę lepiej, a na innych trochę gorzej. Więc na chłopski rozum ,albo telewizory Sony są kompatybilne ze starymi modułami, albo wszystkie obecnie moduły są w wersji 1.3. W/w moduły cam zostały zakupione kilka lat temu. Nawet moduł ncam z 2011 roku działa.

Czy Twój telewizor bez włożenia modułu cam wyszukuje wszystkie kanały operatora?

profile.country.PL.title
ArktosB
Poszukiwacz

cytuje odpowiedz technikow z sony: "Z naszej strony wymagany jest moduł CI+ w wersji minimum 1.3".

Probowalem co najmniej dwa moduly. Wyszukuje kanaly, informacje EPG, ale nie wyswietla obrazu, ogolnie rzecz ujmujac, nie dziala. Po za tym przestudiowalem na tyle doglebnie instrukcje do tego modelu telewizora, ze tylko upewnilem sie w przekonaniu, ze potrzebny jest modul CAM v. co najmniej 1.3. Byc moze aktualizacje modulow nie spelniaja norm sprzetowych nowych telewizorow. Jesli to tak oczywiste, to prosze podeslac link do produktu modul CAM  w wersji 1.3 lub wyzszej, chocby jednego.. 

profile.country.PL.title
Agnieszka_J
Moderator

Dzień dobry,

Zapytaliśmy o to kolegów z Supportu i oto odpowiedź:

---

Niestety nie mamy możliwości dostarczenia listy kompatybilności modułów CAM z telewizorem, ponieważ leży to po stronie dostawcy telewizji lub producenta modułu. Klient zaznaczył, że korzysta z usług "niewielkiego dostawcy", który być może nie jest w stanie dostarczyć odpowiedniego modułu. W takim przypadku, jako producent telewizora, mamy związane ręce, ponieważ Sony nie ma możliwości dostarczenia odpowiedniego modułu. Ze swojej stony w zaistniałej sytuacji mogę zalecić jedynie ponowny kontakt z dostawcą telewizji celem dopasowania odpowiedniego modułu, zamianę modułu na dekoder lub zmianę dostawcy telewizji.

----

Pozdrawiam, Agnieszka_J

profile.country.PL.title
ArktosB
Poszukiwacz

Witam. Dziekuje za chec pomocy. Prosilbym nie zamykac tematu, może Ktos z czasem napotka ten sam problem i wspólnie znajdziemy rozwiązanie. Pozdrawiam

Wysłane z aplikacji Poczta dla Windows 10
profile.country.PL.title
leczech
Użytkownik

@ArktosB   Chyba tylko przy  modułach  Conax  Smit  Professinal  w parametrach technicznych pisze ,że jest jest to moduł CI Plus V 1.3. Ale to koszt 1000-1500 zł. Przy tańszych modułach tej firmy takie dane nie są podawane. Firma  Smit twierdzi ,że od 2013 roku wszystkie ich moduły są w wersji 1.3. Ile w tym prawdy i jak sprawdzić  datę produkcji to nie mam pojęcia.  U mnie w telewizorze Sony z 2015 roku , oraz konkurencji z 2017 często po włożeniu modułu wyskakuje wiadomość problemy z kartą. Muszę wtedy nawet kilka razy wysuwać i ponownie wkładać moduł,poprawiać położenie karty w module , aby kanał kodowany zaskoczył. Wszystko przy włączonym telewizorze , a to nie jest polecane. Ale innej możliwości nie ma.

Szkoda,że nie posiadasz dostępu do telewizji satelitarnej. Jestem pewien na 99% , że ten Twój moduł conax wraz z kartą np. smart hd będzie działał. Wtedy opowiastki techników Sony można podważyć.

Może spróbuj zadać podobne pytanie na forum sat kurier. Tam na temat modułów są osoby ,które  posiadają wiedzę o wiele większą niż my na tym forum.

pozdrawiam

profile.country.PL.title
stefek38
Użytkownik

Witam posiadam Sony AF9 i moduł CONAX CAS7 CAM wersja oprogramowania 1.1.0(r7547-r4487) telewizji cyfrowej

i nie ma problemu z wyszukiwaniem kanałów , nie działa on idealnie ale działa .

profile.country.PL.title
leczech
Użytkownik

@ArktosB  Podobny problem występuje przy telewizorach z CI+  wersja 1.4(Samsung). Tutaj  znowu problemy są z modułami Vectry. A Vectra to chyba drugi największy operator kablowy w naszym kraju. W Twoim przypadku producenci telewizorów olewają jakieś małe sieci kablowe. W przypadku  Vectry problem na pewno nie umrze śmiercią naturalną. Dziwne ,że problemy występują tylko przy niektórych sieciach kablowych. Przy modułach od operatorów satelitarnych nie słychać o problemach. A moduły UPC też podobno działają w gniazdach CI+ 1.4.

Przy zakupie nowego telewizora zwolennicy modułów cam muszą obecnie dokładnie przestudiować możliwości współpracy telewizora z modułami.

Z przykrością trzeba stwierdzić ,że w telewizorach Sony i innych producentów ilość problemów z modułami zamiast maleć , rośnie. I to niestety w dużym tempie. W wielu telewizorach po wybraniu operatora funkcje edycji kanałów, kopiowania listy przestają być aktywne.

Czy Sony też zmierza w tym kierunku?