Podziel się wrażeniami!
Telewizor posiadam już 3 miesiące, więc znam jego wady. Telewizor zupełnie niedopracowany. Mój stary LG, gdy podpiąłem dwa dyski zewnętrzne poprzez USB, natychmiastowo je rozpoznawał. Można było podejrzeć co jest na każdym z tych dysków osobno. Każdy plik można było natychmiast odtworzyć, szybko przesuwać film do przodu itp. Sony nic nie zrobiło w tym kierunku!!! Gdy pokazałem w sklepie sprzedawcy po zakupie, te wszystkie wady, to się za głowę chwycił i mówił, że nigdy im nikt o tym nie mówił. Kazałem mu włożyć swoje dwa dyski 1,5 TB obydwa i telewizor się zasapał. Nie widzi plików. Gdy potrzymasz dyski kilka godzin, to większość zauważy, ale to nie znaczy , że odtworzy. Cały czas mam na myśli boczne gniazda USB. Sprzedawca w sklepie tłumaczył mi, że tylko jedno gniazdo USB z tyłu jest szybkie i tamto odtworzy i jest też zalecane przez producenta. To po co są gniazda z boku telewizora, jak do tego z tyłu jest słaby dostęp?!!! Mnie trafia szlag, jak chce coś odtworzyć a on myśli pół godziny. Porażka. Wszystkiemu zapewne winne jest głupie oprogramowanie,. które chce pokazać podgląd do każdego z plików, jak macie tego pełno, to mu brakuje pamięci, by wszystko pokazał i stąd się wiesza. Sprzedawca w sklepie nie wiedział też, że telewizor zapamiętuje te pliki, które macie na dysku i później mimo, iż je wykasujecie, to one są pokazywane, choć są wykasowane. Trzeba robić restart, bo ktoś zobaczy jakie sobie prywatnie zdjęcia oglądaliście lub filmy.Podobno te moje odkrycia przekazali przedstawicielom Sony, którzy byli zdziwieni, nawet zapraszałem ich do siebie do domu, to im pokażę jeżeli sami nie mogą do tego dojść. Podsumowując , telewizor ze wspaniałym obrazem, ale multimedialnie słaby. Tej mojej opinii Sony nie przepuściło jako niezgodną z regulaminem.
Witam,
@Pumpus przekazałem Towje uwagi do supportu - oto dpowiedź:
Telewizor KD-55AF8 posiada 3 porty USB, z których porty oznaczone jako 1 oraz 2 wspierają High Speed USB (2.0), natomiast wyłącznie port USB 3 posiada możliwość obsługi Super Speed USB (3.1 Gen 1). Z uwagi na swoją budowę oraz uwarunkowania technologiczne, niestety z poziomu odbiornika TV, w przypadku podłączenia nie ma możliwości wyboru nośnika, z którego w danym momencie mają być odtwarzane materiały. Podłączone i wykryte przez odbiornik telewizyjny urządzenia USB, powinny pojawić się w menu ustawień, w sekcji "Pamieć i resetowanie". Jednocześnie, w przypadku podłączenia kilku nośników USB w jednym czasie, materiały zawarte na wszystkich z nich powinny zostać wyświetlone w poszczególnych aplikacjach służących do ich odtwarzania (np. fotografie w aplikacji "Album").
W kwestii wyświetlania poszczególnych obrazów, które zostały uprzednio usunięte z poziomu innych urządzeń (np. komputera), prawdopodobną przyczyną pojawiania się ich na telewizorze jest różnica w sposobie dekodowania poszczególnych informacji. Telewizor działa inaczej aniżeli komputer i w inny sposób odczytuje poszczególne pliki, natomiast nawet w przypadku ich usunięcia, na nośniku pozostają pewne informacje, które później mogą umożliwić np. ich odzyskiwanie.
Sony, jako producent telewizora, w żaden sposób nie może zagwarantować, że określone treści z nośników zewnętrznych będą odczytywane w oczekiwany sposób i z określoną szybkością - kwestia ta zależy od bardzo wielu czynników, takich jak m.in. format zapisu, rozmiar oraz bit rate. Niemniej jednak istnieje możliwość przyspieszenia pracy telewizora i pozytywny wpływ na to ma wyczyszczenie pamięci podręcznej. W tym celu należy skorzystać z funkcji MENU (Home) - Ustawienia - Pamięć i resetowanie - Wewnętrzna pamięć współdzielona - Dane w pamięci podręcznej.
Pozdrawiam