anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Wybór telewizji satelitarnej (TNK, Cyfra)

profile.country.pl_PL.title
romanpawlowski
Poszukiwacz

Wybór telewizji satelitarnej (TNK, Cyfra)

Dzięki za odpowiedz. A jeszcze jedno pytanie na które może zechcesz odpowiedzieć: czy po włożeniu w w\w gniazdo karty z modułem dostępu (tvnk hd) coś bedzie można oglądać, czy może potrzebny jest jakiś dodatkowy tuner???

Edytowano 11.01.2011.
Wydzieliłem nowy temat.
Zimny.

7 ODPOW. 7
Zimny_
Użytkownik

Teoretycznie po włożeniu modułu powinno wszystko już działać. Karta jest zamiast tunera. Osobiście wolę korzystać z zewnętrznego dekodera, niż z karty - subiektywne odczucie. Z doświadczenia wiem (również taki przypadki były poruszane na forum), że czasami karta nie chce współpracować z telewizorem. W takich przypadkach należy zabezpieczyć się poprzez umówienie się ze sprzedawcą na ewentualny zwrot karty, czy wymianę na inny model.

romanpawlowski
Poszukiwacz

W końcu ktoś mi to wytlumaczył! Dzięki wielkie. Z tego co do tej pory udalo mi sie dowiedziec na ten temat to właśnie problem z wymianą niedzialającejcej karty jest bardzo realny. Po prostu sprzedawcy nie chcą wymieniać. Najlepiej byłoby mieć znajomego sprzedawcę :) . Pozdrawiam.

Zimny_
Użytkownik

Kwestia dogadania się przed zakupem. Chyba lepiej dla sprzedawcy jak sprzeda i ewentualnie jak coś będzie nie tak przyjmie, niż jak wcale nie sprzeda...
To jest właśnie jeden z powodów dla których nie chcę się pakować w moduł. Fakt, mniej miejsca, jeden pilot, mniej zużytej energii. Jednak zawsze można kupić dekoder PVR (z twardym dyskiem), który w znaczy sposób zwiększy użyteczność telewizora. W prosty sposób możemy nagrywać audycje, mamy dostęp do VOD (w zależności od operatora). Do tego w czasie oglądania możemy zatrzymać audycję iść zrobić herbatkę, wrócić włączyć.. Albo przewinąć bramkę w czasie meczu. Dla mnie to jest duży atut i ogromna wygoda.

romanpawlowski
Poszukiwacz

Pewnie masz rację z tym dekoderem , tylko, że ja już mam dekoder hd cyfry+ ale bez dysku i możliwości VOD i nie chcialbym obstawiać się różnymi dodatkowymi "klockami" Preferuję minimalistyczne wzornictwo (dlatego kupilem HX900 :) ) Umowę z cyfrą mam do czerwca i nie wiem co zrobię dalej. Być może kupię jakiś "klocek" na którym można będzie oglądać nie tylko cyfrę. Dlatego wlaśnie próbuję szukać innych możliwości (właśnie moduł lub dwa,albo jeszcze więcej). Pozdrawiam.

Zimny_
Użytkownik

Są dekodery z kilkoma slotami na karty. Ciężko to w Polsce wykorzystać, Nka paruje karty, Cyfra nidługo przechodzi na inne kodowanie - nie wiadomo jak będzie. Niby mają nie parować, ale podobno to jeszcze nie jest pewne.
Co do dekodera PVR (z dyskiem), możliwe że można zamówić taki w trakcie trwania umowy. A warto.

romanpawlowski napisał(a):

Umowę z cyfrą mam do czerwca i nie wiem co zrobię dalej.

Na początek wyślij im wymówienie. Przed końcem okresu wypowiedzenia (rezygnacji) dostaniesz dużo atrakcyjniejszą ofertę, niż na początku. Kończyła mi się umowa we wrześniu. Do momentu wysłania przeze mnie rezygnacji (miesiąc przez końcem - taka jest procedura), dostałem niewiele lepszą ofertę jaką miałem przez 2 lata. Złożyłem rezygnację. Pierwsze dwa telefony odmówiłem, potem cisza i przed samym końcem cudowna oferta o 50% taniej!

romanpawlowski
Poszukiwacz

Tylko co teraz zrobić z moim DSR 6201? Wyrzucić szkoda. Ostatecznie jest HD i nawet nienajgorzej się sprawuje. Przed trzema laty żeby go kupić musiałem wypowiedzieć umowę (po dziewięciu latach) i podpisać nową bo dla starych klientow bylo wielkie "G" i tylko nowi mogli kupić. Dlatego wlaśnie chcę wykorzystać slot na dodatkową kartę, bez jakichkolwiek dodatkowych umów. Bo prawdopodobnie dekodery z dyskiem są wylącznie do wynajęcia. Względnie kupić coś w rodzaju Topfielda. No ale to już nie na tym forum. Przepraszam za post nie na temat. Pozdrawiam czytających.

Zimny_
Użytkownik

Zimny napisał(a):

Teoretycznie po włożeniu modułu powinno wszystko już działać. Karta jest zamiast tunera. Osobiście wolę korzystać z zewnętrznego dekodera, niż z karty - subiektywne odczucie. Z doświadczenia wiem (również taki przypadki były poruszane na forum), że czasami karta nie chce współpracować z telewizorem. W takich przypadkach należy zabezpieczyć się poprzez umówienie się ze sprzedawcą na ewentualny zwrot karty, czy wymianę na inny model.

Małe sprostowanie.
Moja wypowiedź (zacytowana wyżej) dotyczyła modułów do odbioru telewizji naziemnej i kablowej. Wykorzystują one tunery DVB-T i DVB-C, które posiada większość telewizorów w tym HX900 o którym mowa.

romanpawlowski napisał(a):

(tvnk hd)

Jeśli tu chodzi o TNK (Telewizja na Kartę) - to jest całkowicie inaczej. Jest to telewizja satelitarna. Moduł TKN wykorzystuje tuner DVB-S2, którego nie posiada HX900, ani ogromna większość telewizorów przeznaczonych na polski rynek. Jeśli taki moduł włożysz do telewizora bez DVB-S2 - nie będzie obrazu i dźwięku. Jedynie można go wykorzystać do zewnętrznego dekodera satelitarnego posiadającego DVB-S2 i MPEG-4.