anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sterowanie przez HDMI KDL-37V5500 + DAV-DZ280

profile.country.pl_PL.title
dzwiadek1
Początkujący

Sterowanie przez HDMI KDL-37V5500 + DAV-DZ280

Posiadam zestaw TV KDL-37V5500 i kino domowe DAV-DZ280
i mam z tym swoim zestawem taki problem że niewiem jak ustawić to STEROWANIE PRZEZ HDMI??
Zestaw połączony kablami HDMI (HDMI IN 1) i SCART (2) (wg instrukcji), ustawienia w kinie do sterowania tak jak w instrukcji, ustawienia w tv też. a niechcą sie widzieć?? w Liście urządzeń HDMI tv wyskakuje komunikat że tv niewidzi żadnego urządzenia.

Mam jeszcze 2 pytanie:
Czy jak do tego zestawu dodam jakieś inne urządzenie (np.tuner, konsole, kompa) podłączone przez HDMI to będzie możliwe odtwarzania audio przez to kino czy audio będzie tylko w głosnikach TV?

9 ODPOW. 9
Zimny_
Użytkownik

1. Zależy. Możliwe, że kabel nie obsługuje tego połączenia. Ale wcześniej odłącz kable HDMI i przywróć ustawienia fabryczne. Odłącz na parę minut urządzenia od prądu. Podłącz sam kabel HDMI (bez EURO), wejdź w ustawienia HDMI, włącz "sterowanie przez HDMI" i wejdź w "listę urządzeń". Tam postępuj zgodnie z podanymi danymi. Nie znam tego kina domowego, jeśli masz tam funkcje "Sterowanie przez HDMI", albo coś w tym rodzaju - uaktywnij ją.
Jeśli nie pomoże, spróbuj na innym kablu.

2. Tak można. Jedynie musisz podłączyć kabel optyczny z telewizora do kina. Wtedy po przełączeniu w telewizorze audio na kino domowe, każdy sygnał dźwiękowy będzie kierowany z telewizora na kino.

dzwiadek1
Początkujący

Dzięki za odpowiedź.
W serwisie sony poradzili mi mniej więcej to samo i kazali sprawdzić czy kabel HDMI jest w wersji minimium 1.3a.

Z kablem optycznym było by prosto :) ale niestety ten typ kina ma tyko gniazdo HDMI i SCART.
Wyczytałem gdzieś że własnie przez to gniazdo SCART idzie audio do kina jak sie podłaczy do tv przez HDMI np. konsole? (ale czy to prawd - nie mam pojęcia).
Zakładając że to co napisałem powyżej :) zastanawiam się czy dało by się wyeliminować scart kablem HDMi 1.4 (który ma kanał audio zwrotny)?

oldguest
Początkujący

dzwiadek1 napisał(a):

zastanawiam się czy dało by się wyeliminować scart kablem HDMi 1.4 (który ma kanał audio zwrotny)?

Kabel tak ale oba urządzenie nie posiadają tej specyfikacji HDMI. Dla urządzeń które obsługują kanał zwrotny obok złącza HDMI jest napis "ARC".

dzwiadek1
Początkujący

Rozwiązałem jeden problem. powstał kolejny :slight_smile:

Kupiłem kabel HDMI 1.3b. Odpiąłem wszystko od TV, przywróciłem ustawienia fabryczne (na TV i DVD) i po uruchomieniu i skonfigurowaniu wszystkiego od nowa i BRAVIA SYNC zaczęło działać znakomicie :) Pilot od TV obsługuje oba urządzenia i po prostu wszystko tak jak powinno być :)

No i podłączyłem pod gniazdo HDMI2 dekoder FERGUSON ARIWA 100 (taki prosty cyfrowy dekoder nawet z HD do np. Cyfry) i lipa BRAVIA SYNC przestała działać.
jakieś pomysły dlaczego?

I da się puścić jakoś audio z dekodera przez TV do kina?

Zimny_
Użytkownik

Bravia Sync teoretycznie działa tylko z urządzeniami które mają certyfikat "Bravia Sync". Głównie są to urządzenia Sony. Więc z dekoderem raczej nie będzie współpracował.
Co do podłączenia dekodera pod kino, możesz to zrobić np. kablem SCART (Euro). HDMI idzie normalnie do telewizora, a SCART do kina. Jeśli kino ma wejście i wyjście HDMI (dwa osobne porty) to można również podłączyć HDMI do wejścia w kinie i później wypuścić wyjściem HDMI.

dzwiadek1
Początkujący

Dziękuję za odpowiedź.

Podłączenie za pomocą EURO dekodera z kinem ma sens. Sprawdzę ten sposób i myślę że zadziała:-)
Ten sposób jest dobry ale wtedy nie będzie audio z telewizji naziemnej bo kino ma kanał zwrotny audio po EURO.

Zimny_
Użytkownik

Jeśli chcesz audio z naziemnej, to możesz podłączyć dekoder pod telewizor i dalej z telewizora kablem SCART do kina. Wtedy Audio powinno być wysyłane do kina.

dzwiadek1
Początkujący

A wiec zrobiłem tak:
TV z KINEM => SCART AV2 i HDMI IN1
TV z DEKODEREM => SCART AV1 i HDMI IN2

EFEKT (dekoder zakłóca Brawia Sync, więc niema tej opcji. Tylko czy ona do audio jest potrzebna? 😞
Telewizja naziemna => audio z kina jest po:
1) włączeniu kina na opcje TV,
2) w ustawieniach TV zmiana na

Telewizja satelitarna z HDMI => audio z kina jest po:
3) konieczna zmiana w ustawieniach > wejście AV2 > z automat na AV1

Telewizja satelitarna z scart => audio z kina jest po:

Wadą takiego połączenia jest to że po włączeniu dekodera tv automatycznie przechodzi na AV i telewizja satelitarna leci po scarcie a nie po HDMI. Wyeliminuje ta stosując kabel 2RCA=>SCART.
Kolejną wadą jet to że wejścia AV2 z automatu nie rozpoznaje. Ale to już chyba wina tego że brawia sync nie działa.

dzwiadek1
Początkujący

Podsumowanie
Niema co za wiele wymagać od takiego zestawu i tyle.
Telewizorek fajny kino też i do obejrzenia czegoś na DVD lub z przenośnej pamięci się nadaje :)
Nie jest to amplituner z milionem wejść i wyjść tylko najzwyklejsze (tyle że trochę droższe) DVD zintegrowane z wzmacniaczem i tunerem FM niczego do tego podłączyć się nie da. Niema cudów.

Co do sterowania przez HDMI przy kablu w wersji minimum 1.3a działa znakomicie.

Przepraszam za trochę chaotyczność i wielowątkowość ale mam nadzieję że trochę zaciekawić mi się udało co poniektórych.