anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

sony kdl-46w905a usb

betii28
Nowicjusz

sony kdl-46w905a usb

Jakiej specyfikacji jest port usb w telewizorze sony kdl-46w905a - 2.0, czy 3.0?

27 ODPOW. 27
profile.country.PL.title
Barbara_K
Moderator

Witajcie,

Udało mi się uzyskać pomoc w kilku kwestiach.

slawul_: w wypadku kiedy podczas konfigurowania sygnału z tunera satelitarnego nie ma do wyboru Polsatu Cyfrowego (mam nadzieję, że o tym pisałeś – popraw mnie proszę jeżeli się mylę!) polecam spróbować podczas konfiguracji TV – wyboru tunera, wybrać opcję: inne. Obecność poszczególnych operatorów w menu telewizora jest zależne od umów handlowych pomiędzy firmą Sony, a określonymi podmiotami. Być może Polsat po prostu nie zgłosił takiej potrzeby firmie Sony?

batumi:  w sprawie połączenia TV z routerem 5 GHz poniżej przesyłam opis z instrukcji obsługi jak takie połączenie nawiązać:

„Do nawiązania połączenia z routerem bezprzewodowym (lub punktem dostępu) z prędkością 5 GHz, użyj adaptera USB sieci bezprzewodowej LAN. Następnie ustaw opcję Wi-Fi Direct na Wył.. Naciśnij przycisk HOME, a następnie wybierz opcję Ustawienia - Sieć - Wi-Fi Direct - Wył."
Poniżej link do instrukcji obsługi dla kdl-46w905a:
http://pdf.crse.com/manuals/13HG900111/PL/index_1020_1165.html

zbygaaj: czy mógłbyś proszę opisać swój problem jeszcze raz, ale nieco dokładniej. Mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko. Ułatwi mi to znalezienie odpowiedzi na Twoje pytanie.

Pozdrawiam serdecznie,

Barbara_K   

profile.country.PL.title
zbygaaj
Doradca

OK :grin: z miłą chęcią to uczynię bo widzę zainteresowanie tematem z Pani strony.Otóz co mnie boli najbardziej to to ,że firma SONY leci sobie mówiąc delikatne w kulki.Przeszedłem już chyba wszystkie etapy odtwarzaczy BD od BDP-S360,370,770,780,790 i to co mnie zawsze dziwiło to to ,że  oprócz 360 następne czytały już mkv seria -70 bez NTFS 780 i 790 już z NTFS i mkv.I tu rozumiem rozwój każdy model wnosił kolejno coś nowego.Za to telewizory dopiero od modeli 2013 roku mają możliwość odtwarzania plików z rozszerzeniem mkv i obsługi formatu plików NTFS.Jako ,że wydatek na odtwarzacz BD to był koszt do tysiąca złotych to z telewizorem już jest gorzej bo to kilka dobrych tysięcy i nie każdy już może sobie pozwolić co rok go zmieniać bo firma odblokowała możliwość obsługi mkv.Ja dałem za swojego HX850 6 tysięcy model 2012 bez możliwośći obsługi plików mkv i NTFS.I teraz moje pytanie jest takie czemu odtwarzacze BD bez problemu czytały już od roku 2010 mkv a TV nie mogły gdzie przy okazji obsługują AVCHD z bitratem 30 Mbp/s a teraz na raz mogą i co stoi na przeszkodzie w odblokowaniu tego rozszerzenia w aktualizacji ? Pzdr !

profile.country.PL.title
batumi
Użytkownik

Pani Barbaro, ja wiem co zrobić, aby mieć pasmo 5Ghz w tym modelu. Zreszta ta sama sytuacja jest w przypadku serii HX. Pytanie, dlaczego zastosowany chip WIFI nie umożliwia tego, tylko trzeba kupić oddzielnego sticka. Dla mnie to dziwne.

Poza tym podpisuje sie pod tym co napisał Zbygaaj. Topowe modele HX z roku 2012 w przypadku dużych przekatnych to przecież kwoty ponad 10.000. A to co Sony odstawia z brakiem wsparcia mkv i napisów oraz ntfs w ich przypadku to wstyd.

Przecież mkv to kontener. Same w sobie te tv już czytają formaty, w które można zapakować w mkv. Nie ma żadnych zmian. Co zatem stoi na przeszkodzie?

Ilekroć widzę arogancję i niekompetencję Sony, aż przyjemnie jest wbić szpilę.
profile.country.pl_PL.title
Mylagos
Użytkownik

Wypowiem się w kwestii obsługi .mkv choć moim zdaniem jest to naprawdę szeroki temat. Ten kontener ma to do siebie że jest otwartym kontenerem, cały czas rozwijanym co może powodować pewne problemy w zapewnieniu pełnej obługi wszystkich plików o takim rozszerzeniu ( jednak nie twierdzę, że nie jest to możliwe, w tegorocznych modelach wiele plików o tym rozszerzeniu jest rozpoznawanych - dla starszych modeli pozostaje DLNA i transkodowanie)). Drugą sprawą jest kwestia legalności. Ten kontener niezbyt dobrze kojarzy się z legalnymi plikami, a dla Sony legalność jest bardzo ważną sprawą.

Inną sprawą ( jest to moje osobiste zdanie) obługiwany już dawniej kontener .mp4 gwarantuje równie wysoką jakość obrazu co .mkv

profile.country.PL.title
batumi
Użytkownik

@Mylagos 

argument legalności nie ma racji bytu, ponieważ sprzęt Sony czyta mkv. Ponadto mkv to tylko kontener, on spina tylko to co juz tv odtwarza, a MP4 w tv sony to kulawy kontener, nie obsługuje napisów

profile.country.PL.title
Agnieszka_J
Moderator

Witam!

Odpowiadając na pytanie o to, dlaczego telewizory dopiero od modeli 2013 roku mają możliwość odtwarzania plików z rozszerzeniem mkv i obsługi formatu plików NTFS i co stoi na przeszkodzie aktualizacji:

modele z 2013 roku oferują rozwiązania, które nie były stosowane wcześniej ze względu na ograniczenia technologiczne. Nie tylko dotyczące oprogramowania, ale też sprzętu.
Właściwości odtwarzaczy są inne niż telewizorów. W obu urządzeniach stosuje się inne rozwiązania technologiczne. W odtwarzaczach możliwości wprowadzania zmian są mniej skomplikowane.
Na przeszkodzie umożliwienia odtwarzania plików mkv stoją możliwości podzespołów zastosowanych w starszych modelach, których w nowych modelach już nie ma, ponieważ zostały zastąpione innymi, o wyższych parametrach.
Mam nadzieję, że ta odpowiedź choć trochę rozwieje Wasze wątpliwości.

Pozdrawiam serdecznie,

Agnieszka_J

profile.country.PL.title
zbygaaj
Doradca

Droga Pani Agnieszko ! Zamiast pisać takie dyrdymały (trochę mnie Pani wkurzyła) trzeba było wogóle nic nie pisać w kwestii mkv  i NTFS.Czy według Pani HX850,750 to starszy model rzeczywiście teoretycznie tak. Bo o nich tu konkretnie romawiamy.Czy w tych modelach brakuje możliwości podzespołom ?! Nie no leżę i mnie ściska w dołku ! Żeby nie być gołosłownym KDL-32R420A "topowy" model SONY cena 1149 złotych,najlepsze procesory obrazu ,rozdzielczość HD ready jakież on musi mieć podzespoły ,że radzi sobie z mkv ! ! ! KDL-32W600A cena od 1441 zł kolejny as "TOP MODEL" czyta mkv ? Oczywiście ,że tak ! Jestem w szoku jak przez niecały rok od starych modeli poszła technika do przodu w firmie SONY  i jak kiepskie podzespoły mam w swoim HX850 za 6 tysięcy złotych bo nie pozwalają na czytanie plików mkv.Moje wątpliwości rozwiała Pani całkowicie a Pani odpowiedź to cała kwintesencja podejścia firmy SONY do klienta.Jeżeli firma SONY myśli ,że ma do czynienia z d******** to oświadczam Pani ,że NIE !

Post został edytowany, ponieważ zawierał słowa, które mogły urazić pozostałych członków Społeczności. 

profile.country.pl_PL.title
Mylagos
Użytkownik

@batumi

Argument kwestii legalności ma mimo wszystko pewną rację bytu, ze względu na politykę Sony w tej sprawie - ale zgodzę się z tym, że rozszerzenie obsługi .mkv na większą ilość modeli TV jest dosyć z tą polityką sprzeczne. Zwrócę tu jednak uwagę chociażby na odtwarzacze Blu-Ray i oprogramowanie Cinavia - co pokazuje właśnie podejście do legalności.

Tak jak napisałeś że .mkv  to tylko kontener i spina to co ma odtworzyć TV. Może on zawierać coś czego TV nie rozpozna - stąd można spotkać sytuacje gdy jest dźwięk, a nie ma obrazu, albo odwrotnie. Ilość kodeków jakie można zastosować jest ogromna - spójrz chociaż na możliwości programu Total Video Converter.

MP4 i napisy +1 dla Ciebie. Alternatywnie można spróbować wykorzystać kodek Divix HD i kontener .AVI ( sam sprawdzę to w najbliższym czasie jak tu napisy działają - na HX850 moja próbka była otwierana ale nie sprawdzałem napisów, postaram się teraz sprawdzić na W805)

profile.country.PL.title
batumi
Użytkownik

Wiesz, gdyby iść za Sony to na tv nic nie powinieneś móc odtworzyć, bo przeciez potencjalnie wszystko może byc nielegalne :). Nic na to nie poradzisz. Ale wyobraź sobie kogoś kto ma pokaźną biblioteczkę legalnych płyt, które zechce mieć w formacie mkv. Ja sam znam kilka takich osób. Mając coś z serii HX nic z tym nie może zrobić.

Co do kodeków, to niczego nie zmienia. Przecież nikt nie będzie miał pretensji o to, że tv mu nie czyta danego kodeka. Tym bardziej tego nie zrobi mając go w kontenerze. Ten problem wystepuje również u innych producentów. Tylko, że inni jakoś jednak aktualizują swoje telewizory. Sony naprawia tylko błędy, bo po prostu musi. A dzisiaj mamy takie czasy, że do klienta bardziej przemawia nie to co firma musi (to akurat oczywiste), a to co chce zrobić :). Poza tym Sony z oporem dzieli się wiedzą ze swoimi klientami co ich tv tak naprawdę czytają i w jakiej specyfikacji.

Z tego co ja wiem MP4 nie działa z zewnetrznymi napisami w serii HX. Biorąc jednak pod uwagę, że to kontener, wmuksowane równiez nie działają, a zgodnie ze specyfikacją MP4 one są zamieniane na specyficzny format. Czyli prawdopodobnie nie jest to pełne wsparcie MP4.

profile.country.PL.title
zbygaaj
Doradca

w moim poście wyżej miało być d  ur nia mi i nikogo nie obrażałem tylko odniosłem się do tego jak firma uważa swoich klientów pisząc takie głupoty w odpowiedzi.