anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony KDL-43ED757 - same problemy

Mendel72
Poszukiwacz

Sony KDL-43ED757 - same problemy

Od wczoraj jestem posiadaczem Sony KDL-43ED757, zastąpił wysłużonego LG LCD.

Mam NC+ i łączę go za pomocą HDMI z telewizorem. I tu zaczynają się problemy. Po podłączeniu telewizora do tunera tuner cały czas miga na czerwono i na telewizorze wyświetla się komunikat "brak sygnału". Wyjmuję HDMI i wkładam wtyczkę od anteny zbiorczej. I telewizor znowu wyświetla "brak sygnału". Dla wyjaśnienia stary LG na dwóch powyższych konfiguracjach pracuje bez problemu z tymi samymi kablami. I teraz najlepsze, wkładam do Sony jednocześnie HDMI i kabel antenowy i dioda w dekoderze zmienia się na zieloną, mogę oglądać programy z nc+ i zmieniać je pilotem NC+, natomiast dalej nie mam telewizji z anteny zbiorczej.

Czy ktoś ma pomysł co się dzieje ? Wykluczam usterkę kabli i dekodera, bo na starym LG wszystko działa.

Proszę o podpowiedź co jest nie tak, bo nic więcej nie potrafię wymyśleć

5 ODPOW. 5
profile.country.PL.title
djrychu
Expert

Witam,

Na Twoim miejscu pierwsze co bym zrobił to sprawdził czy w TV i dekoderze masz włączone sterowanie przez HDMI. Jak tak to wyłącz je i zobacz co będzie się działo z diodą. Jeśli chodzi natomiast o sygnał z anteny zbiorczej to rozumiem, że wykonałeś już wyszukiwanie kanałów cyfrowych zgodnie z instrukcją:

http://download.sony-europe.com/pub/manuals/swt/Z015/Z015482111.pdf

Jeśli tak i kanały już masz zaprogramowane to sprawdź czy na pilocie wybrałeś sygnał cyfrowy za pmocą klawisza Digital/Analog 

Pozdrawiam

Mendel72
Poszukiwacz

Możesz wyjaśnić sterowanie przez HDMI ? W poprzednim telewizorze działało na identycznych ustawieniach i nic nie zmieniałem. Oczywiście programowanie kanałów zrobiłem zgodnie z instrukcją.

Mam jeszcze pytanie. Kupiłem kabel optyczny do połącznia tv z kinem domowym Denona. Wzmacniacz rozpoznaje że jest podłączony optyk ale nie wiem jakie trzeba zroobić ustawienia w tv żeby można było puścić dźwiek przez głośniki. Jak to zrobić ?

profile.country.PL.title
djrychu
Expert

Witam,

Chodziło mi o BraviaSync w TV oraz czy w nc+ jest opcja jego wyłączenia. Może byc tak że systemy ze soba nie współpracują i to powoduje, że TV dziwnie się zachowuje zważywszy na tą mrugającą diodę.

Jeśli chodzi o podłączenie kabla optycznego to powinno odrazu działać (gniazdo cyfrowe pali się na czerwono) po włączeniu TV. Zasadniczo musisz odpwoiednio mieć ustawione Ustawienia AV->Głośnik oraz Cyfrowe wyjście audio. Więcej znajdziesz na stronie 29 niniejszej instrukcji:

http://download.sony-europe.com/pub/manuals/swt/Z015/Z015482111.pdf

Pozdrawiam

Mendel72
Poszukiwacz

Dzięki za pomoc, jakoś to opanowałem, chociaż po wyłącznieu kabla od naziemnej cyfrowej sygnał z dekodera satelitarnego zanika, ale tego nikt nie potrafi wytłumaczyć.

Jeszcze jedno pytanko, ten model Sony ma możliwość zainstalowania karty z telewizji sat., trzeba mieć tylko moduł CAM. Czytałem trochę o tym i wiem, że nie wszystkie moduły współpracują z kartami nc+ i CP.

Czy możecie podpowiedzieć jaki moduł kupić żeby działał z tymi kartami ?

profile.country.PL.title
djrychu
Expert

Witam,

Trudno mi coś podpowiedzieć, gdyż kart jest wiele. Tak jak napisałeś jedne sprawują sie lepiej inne gorzej. Poszukaj opinii na forum i skontaktuj się z NC+ i zaproponuj aby dali Ci kartę na testy.

Pozdrawiam