Podziel się wrażeniami!
Witam mam problem z uzyskanie lepszej rozdzielczosci max na ktora pozwala mi tv lcd jest 800x600 jak probuje zwiekszyc rozdzielczosc to tv, informuje mnie ze nie obsluguje takiego sygnalu ? Po wlaczeniu 1200x - obraz na tv jest czarny...
Obraz komputer-lcd tv jest podlacz przez kabel VGA-VGA (cos takiego : Kabel VGA-VGA D-SUB PLAZMA TV LCD LAPTOP PROJEKTOR (602624230) - Aukcje internetowe Allegro)
Co mam zrobic ? czy da sie zwiekszyc rozdzielczosc, czy musze kupic kabel s-video-s-video?
Niestety komputer nie ma wyjscia HDMI...
jest to jeden z tanszych ACER Extensa 5220
Na pewno można uzyskać większą rozdzielczość. W instrukcji masz opisane akceptowane sygnały i rozdzielczości. Jednak wielu przypadkach bez problemu można uzyskać dużo większe rozdzielczości. U mnie po podłączeniu laptopa przez HDMI, przerzuceniu obrazu tylko na LCD, grzebiąc w ustawieniach Nvidii uzyskuje Full HD, mimo mniejszej akceptowanej rozdzielczości podanej w instrukcji. Generalnie rozdzielczość jaką możesz przydzielić bardzo dużo zależy od karty graficznej. To ona wysyła sygnał.
Pierwszą sprawą, jak podłączysz lapka pod LCD, przerzuć widok tylko na LCD i przy zmianie rozdzielczości w zaawansowanych opcjach zmień odświeżanie na 50Hz.
Jeśli to nie to, zobacz w laptopie, czy masz gdzieś przy zegarku (na dole po prawej stronie) jakąś ikonę od grafiki. Jeżeli nie masz, zobacz w pasku start, lub w panelu sterowania, albo jak klikniesz na pulpit prawym klawiszem czy jest coś innego poza właściwościami i innymi standardowymi ikonami.. Bardzo możliwe, że nie ma tam tej funkcji, przy zintegrowanej karcie grafiki nie jest łatwo, ale można sprawdzić. Jeżeli znajdziesz, podłącz lapka pod LCD, przełącz tylko na LCD (karta grafiki będzie mniej zużywana) i poszukaj w opcjach zmian sygnału i rozdzielczości. Powinny być tam wszystkie obsługiwane przez kartę rozdzielczości. Odświeżanie na 50Hz.
Jeszcze mam jeden pomysł, tylko dosyć niebezpieczny. Jest taki program do wymuszania rozdzielczości Powerstrip. Na nim jeśli karta graficzna wytrzyma, na pewno się uda. Tylko jest to jeśli... Bo jeśli nie wytrzyma, to spali się i może coś przy okazji. Także podkreślam, że nierozsądne korzystanie z tego programu grozi spaleniem sprzętu. W Windowsie masz ukryte rozdzielczości które nie obsługuje ani monitor, ani nie da sobie z nimi rady karta graficzna. Ten program nie ma barier. Ustawiasz taką rozdzielczość jaką chcesz. Ustawisz za dużą, palisz sprzęt. Ale można powolutku sprawdzać jaką rozdzielczość wytrzyma, sprawdzić temperaturę. W niektórych komputerach są zabezpieczenia, jeśli coś się przegrzewa, to restartuje się. Tylko nie wiadomo czy zdąży.
Więc ostrzegam, jak chcesz to robić to na własne ryzyko! Ale pewnie się uda.
Tu masz link i komentarze które warto przeczytać:
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2& ... +Build+640
program nie pomogl niestety na ta chwile...
sprawa wyglada tak :
zmienilem usatwienia w grafika intel rozdzielczosc, na wyzsza 1200 i cos ...
jak byla mniejsza rozdzielczosc to moglem mozliwosc wgladu w ustawienia na lcd i dalo sie je zmienic na wyzsze.
aktualnie komputer pamieta te wyzsze ustawienia i za kazdym razem jak zmienie ustawienia na nizsze w laptopie oraz i w monitorze zewnetrznym, to i tak po podlaczeniu kabla wskakuja one w wyzsze i na lcd widze czarny obraz tzw zonk.
walcze juz drugi wieczor i nie 'mam pomysla' jak zmienic na nizsze ustawienia monitora zwenetrznego.
Niestety nie widze mozliwosc zmiany ustawien za pomoca clt+alt+f12 bo tylko widac zakladki monitora zewnetrznego po podlaczeniu urzadzenia, a w momecie podlaczenia urzadzenia znika obraz na laptopie i wyswietla sie czarny obraz na lcd tv i oczywiscie informacja ze sygnal nieznany.
Nawet proby przejscia na widok na screen laptopa koncza sie niepowodzeniem...
nie mam niestety zadnego innego monitora pod ktory moglbym podlaczyc laptop i przywrocic ustawienia...
jak macie jakies konkrety dawajcie ...
Cholera nawet studiowalem, instrukcje kdl'ka i nic nie znalazlem, dziwna sprawa zeby taki telewizor nie obslugiwal takiej rozdzielczosci ...
Wiesz co, na moje oko, jeśli tamte sposoby nie pomogły, to raczej jest wina karty graficznej. Zajrzyj do specyfikacji karty graficznej (gdzieś w instrukcji( i zobacz co może z siebie dać (jaki sygnał na jaką rozdzielczość). Telewizor na pewno przyjmie rozdzielczość Full HD. Wieczorem połączę się przez d-sub i spróbuje jeszcze parę sposobów. Właśnie nie pamiętam gdzie się wchodziło, nie będę motał. Później napiszę co znalazłem.
Zimny napisał(a):
Wiesz co, na moje oko, jeśli tamte sposoby nie pomogły, to raczej jest wina karty graficznej. Zajrzyj do specyfikacji karty graficznej (gdzieś w instrukcji( i zobacz co może z siebie dać (jaki sygnał na jaką rozdzielczość). Telewizor na pewno przyjmie rozdzielczość Full HD. Wieczorem połączę się przez d-sub i spróbuje jeszcze parę sposobów. Właśnie nie pamiętam gdzie się wchodziło, nie będę motał. Później napiszę co znalazłem.
Co do rozdzielczości to wszystko zależy od karty ja np. przed zainstalowaniem mogłem nastawić o wiele większą rozdzielczość niż po zainstalowaniu obecnej.
Nie wiem czy to pomoże ale jak miałem problem z kartą to najczęściej była to sprawa sterowników. Spróbuj zainstalować je od nowa powinny się wtedy zrestartować ustawienia, może nie jest to jakaś błyskotliwa podpowiedź no ale raczej nie zaszkodzi
Jeszcze jedno u mnie jest taka możliwość, że gdy wezmę prawym przyciskiem na monitor to z menu mogę wybrać panel sterowania karty graficznej i tam mogę dać zmianę rozdzielczości dla danego monitora a przy opcji konfigurowania wieloma monitorami mogę nastawić aby oba monitory były ustawione niezależnie od siebie.
Może coś to da
Ja jestem szczęśliwym posiadaczem 46Z4500. Nie jestem jakiś techniczny, zaraz po zakupie syn mojego brata podłączał swój komputer pod tenn telewizor. Mówił, że chodzi pełna rozdzielczość hd. Nie wiem co on ustawiał, mogę się popytać jak chcesz.
witam Wszystich !
Udalo mi sie odkrecic caly ten balagan z wyzsza rozdzielczoscia - zapamietalem jaka kombinacja klawiatury po podlaczeniu lcd moge zmienic ustawienia(gdy uzywalem lcd podlaczony do kompa to niestety obraz byl ciemny...) rozdzielczosci do 800x600 i jak ''niewidomy'' z ciemnym ekranem udalo mi sie tego dokonac.
czyli 1280 i nizsza - zmienilem na 800x600 i lcd wyswietlal obraz z komputera..
Nadal zastanawia mnie problem nieobslugiwanego sygnalu lcd po zwiekszeniu rozdzielczosci w komputerze na wyzsza niz 800x600
Nie mam pojecia czego to wina na dzien dzisiejszy jade na 800x600
a komputer na codzien uzywam 1280x800 czyli mozliwosci karty graficznej sa wyzsze niz na ta chwile mozliwosci odbiru przez lcd.
Niestety nie mam pojecia w czym pies jest pogrzebany...
ps. jakbys dowiedzial sie jak brat podlaczyl komputer, jaki kabel ect ?
aktualnie uzywam vga-vga i dla dzwieku ''dzek-dzek''...
Wiesz co, sprawdzałem u siebie (na W4500) i przez kabel D-sub (vga to jest sygnał ), spokojnie mogę odbierać wyższe rozdzielczości. Nie wiem jakie masz oprogramowanie karty graficznej, dlatego ciężko będzie na odległość poradzić. U mnie jak wchodziłem w program sterujący grafiką (Nvidii) w opcjach mam możliwość ustawiania rozdzielczości, rodzaju sygnału, odświeżania. W zależności od podawanych rozdzielczości, czasami też pojawiał się napis "nie obsługiwany sygnał" i powracał do poprzedniej konfiguracji.
Podobnie robi się przez ten program z którego wcześniej korzystałeś. On wymusza rozdzielczość, jeśli leci odpowiedni sygnał, obraz jest pokazany na LCD. Kwestią jest dobrać rozdzielczość i odświeżanie (powinno śmigać na 60Hz).
Mam jeszcze takie pytanie, jak ustawiasz rozdzielczość, to osobno na monitorze i na LCD, czy razem dostosowujesz?
Jeśli wszystko robiłeś dobrze i ciągle nie chodzi, to może to być wina za słabego sprzętu (laptop). Jak masz możliwość, to sprawdź na mocniejszym.
Sam spróbuje pożyczyć jakiegoś słabszego laptopa i pobawię sie z podłączeniem...