anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

KDL-32EX500 brak audio po DVI-HDMI:(

iLaSkA
Początkujący

KDL-32EX500 brak audio po DVI-HDMI:(

TV Sony Bravia KDL-32EX500
Notebook Acer extensa 7620G (7620G-3A1G16Mi z grafiką ATI HD 2400 XT)
Kabelek DVI-HDMI (GEMBIRD KABEL DVI-HDMI 1.8M GOLD Warszawa)
kabelek jack-jack belkina

Witam,
Powyższy zestawik chciałem połączyć w całość aby oglądać filmy mkv na LCD. Podpiąłem kablem DVI-HDMI laptopa z komputerem pod port HDMI 4, zgodnie z instrukcją, ponieważ tylko w tym złączu możliwe jest wykorzystywanie zewnętrznego sygnału audio podłączonego gniazda jack.
Zaktualizowałem sterowniki karty graficznej do najnowszej wersji. Do obrazu nie mogę się przyczepić. Wszystko działa i wygląda rewelacyjnie. Niestety audio nie ma. Nie słychać absolutnie nic z dodatkowego wejścia audio. Jeżeli jest podłączony kabel hdmi i jack dźwięku brak. Jeżeli odłączę HDMI (bez zmieniania wejścia) dźwięk działa idealnie.
Wynika, że HDMI wchodzi w jakiś konflikt z jackiem. To nie jest kwestia ustawień w TV bo wszystko działa po odłączeniu kabla hdmi. Macie jakiś pomysł?

7 ODPOW. 7
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Witam,

Podłącz wszystko do komputera tj. HDMI i jacka.

Ustawienia karty dźwiękowej - klik prawym na ikonce Głośniczka :smileyarrow: wybierz Głośnik/Słuchawki zamiast HDMI.

Powinno działać - procedura w oparciu o system Win7.
Ja mam tak podłączone, tylko dźwięk idzie przez amplituner kina domowego.

Pozdrawiam,

iLaSkA
Początkujący

Nie mam wybranej opcji HDMI bo nie taka opcja u mnie nie istnieje:(. System to Vista.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

:c18 Poszukaj w takim razie we właściwościach dźwięku.\

EDIT:Panel sterowania > Sprzęt i dźwięk > Dźwięk
Następnie wybieramy odpowiednie urządzenie i wchodzimy na jego Właściwości.

Na pewno się da, bo miałem Vistę na Vaio i śmigało bez problemu. Niestety nie mam już tego systemu bo dla mnie praca z nim to był dramat i przeszedłem na Win7. ;)

iLaSkA
Początkujący

Z tego co się zorientowałem to ta karta graficzna nie potrafi przekazywać dźwięku po DVI (laptop ma prawie 4 lata). Więc nie ma również takiej opcji.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Ale dlaczego upierasz się przy karcie GRAFICZNEJ skoro masz problem z dźwiękiem?

iLaSkA
Początkujący

Trochę pośledziłem temat i prawdopodobnie tv "myśli", że HDMI dostarcza też dźwięk. Jeżeli odłączę tylko kabel HDMI to dźwięk płynie bez zmiany urządzenia wejścia.

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

A gdzie podłączyłaś jacka?
Powinien być podpięty obok złącza HDMI opisanego jako "PC/HDMI Audio In".
Oczywiście w to miejsce wpinamy też kabel HDMI z kompa.