Podziel się wrażeniami!
Czy dekoder satelitarny ma wpływ na jakość czerni na emitowanych programach czy to tylko telewizor za to odpowiada?
Obecnie mam podłączony Sony KDL-32WD750 pod dekoder Mediabox nc+ i szczególnie wieczorem wyraźnie widać głownie w filmach że czerń nie jest do końca czarna. Opinie o dekoderze Mediabox nie są za dobre. Krytykowany jest za słabą jakośc obrazu więc może z tą czernią też jest coś nie tak.
Dziękujemy za zapytanie. W pierwszej kolejności prosimy zapoznać się z poniższym poradnikiem i podjąć próbę regulacji jasności i kontrastu:
Prosimy o informację wzrotną w komentarzu.
Pozdrawiamy, zespół Sony.
Ja już wykonywałem tą operację jakiś czas temu.
Podczas przełączania programów jest jakaś sekunda przerwy pomiędzy zmianą kanału i wówczas na ekranie widnieje czarny ekran. Każdy wie o co chodzi. Wieczorem ten czarny ekran widać bardzo dobrze że nie jest czarny tylko szary i to właśnie wpływa na jakość odbieranego sygnału. Wieczorem wszystkie sceny emitowanego programu które dzieją się w ciemności nie są do końca ciemne tylko wyraźnie rozjaśnione. I o to właśnie mi chodzi aby to przyciemnić. Przyciemnianie standardowym paskiem jasności niewiele pomaga ponieważ przyciemnia się całość i obraz staje się jakoś przytłoczony. Bardziej szukam jakiegoś przyciemnienia głębszego który nie spowoduje przyciemniania całości. Nie wiem jak to nazwać fachowo...
Jeżeli problem wciąż występuje warto zgłosić się ze sprawą do jednego z naszych Autoryzowanych Serwisów Sony. Lista pod adresem:
https://www.sony.pl/dealerlocator/search
Pozdrawiamy, zespół Sony.
Proponujemy zapoznać się też z linkiem do ustawień obrazu proponowanym przez jednago z naszych użytkowników w wątku pod adresem:
Pozdrawiamy, zespół Sony