Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich,
to jest mój pierwszy post na tym forum. Mam taki problem. Chciałem kupić telewizor Full HD. Cenię firmę Sony, widziałem Wasze telewizory w sklepach i muszę przyznać że bardzo mi się podobają. Tylko jak zawsze przed zakupem, chciałem optymalnie wybrać sprzęt. Pierwsze moje pytanie, to na co mam zwrócić uwagę przed zakupem nowego telewizora? Zacząłem czytać o tych wszystkich technologiach, wiele mi one nie mówią. Na pewno ważny jest budżet, ok 7-8 tys zł. Więcej nie chcę przeznaczyć na sam telewizor, chciałbym jeszcze dokupić jakiś Blu Ray, albo dobre DVD.
Mogę prosić o pomoc?
Rozumiem. Z podłączeniem komputera też nie będzie problemu? Jednak to może się przydać. W święta rozmawiałem z młodszymi osobnikami i powiedzieli mi o czymś takim. Jestem zdecydowany na któryś z modeli wcześniej wspomnianych. Na co jeszcze mogę zwrócić uwagę, co może mi się przydać? Jaka jest żywotność takiego telewizora?
Z podłączeniem komputera nie ma problemu. Możesz podłączyć przez HDMI, lub D-sub. Przełączasz obraz na LCD, w LCD na wyjście gdzie jest podpięty komp i wszystko działa.
Żywotność jest duża. Dodatkowo masz gwarancje na 5 lat. Co jeszcze musisz wiedzieć? Jestem przekonany, że z obu modeli i Z4500 i W5500 będziesz zadowolony, i to bardzo. Z tego co piszesz o wymaganiach, wziąłbym Z4500.
endrii napisał(a):
Rozumiem. Z podłączeniem komputera też nie będzie problemu?
endrii napisał(a):
Na co jeszcze mogę zwrócić uwagę, co może mi się przydać?
Scarface, BD jest dobrą opcją bo obsługa jest banalna, ale poprzez podłączenie komputera (najlepiej laptopa z wyjściem HDMI) mamy możliwość odtwarzania różnych dziwnych plików typu mkv. z którym niestety są duże problemy. Kwestia tego z czego zamierza się korzystać.
endrii: o model chyba już pytałeś w innym temacie, jeśli miałbym pieniądze to brałbym tak jak Zimny Ztkę, długo w sprzedaży, sprawdzony model i aktualnie można za dobre pieniądze kupić.
Hmm.. Teoretycznie jak mam w komputerze blue ray to nie muszę dokupować osobnego pudełka? Można podłączyć dźwięk pod przestrzenne głośniki?
Dokładnie, nie potrzebujesz wtedy dodatkowego urządzenia w pomieszczeniu dobra opcja jeśli masz już takiego laptopa w domu. Co do dźwięku, posiadasz amplituner? I trochę więcej szczegółów na temat sprzętu nagłośniającego.
Oj nie wiem czy to jest taka dobra opcja. Wg mnei jest to mało wygodne. Po pierwsze musisz uruchamiać komputer, podłączać go do LCD (fakt, tylko kabel HDMI i dźwięk), uruchamiać program do filmów, ustawiać na kompie menu itd.. Troszkę czasu się schodzi. Jak masz podłączony stacjonarny odtwarzacz, jedynie wkładasz krążek, siadasz na fotelu, włączasz play i lecisz. Chcesz zatrzymać, bierzesz pilot, zatrzymujesz. Kolejna sprawa (zależy jak często korzystasz z kompa, ja często), w trakcie oglądania filmu masz zajęty komputer.
Nie wiem jak wygląda porównanie jakości obrazu z kompa i z odtwarzacza, nie sprawdzałem tego, ale sprawdzę.
Osobiście wolę osobny odtwarzacz (i tak mam ).
Dobrze że można tak zrobić, zdecyduje sie odtwarzacz. Z moim doświadczeniem przy komputerach nie będzie mi się chciało tak manipulować. DO tego nie mam takiego napędu w komputerze. Oszczędność to jedno, ale najważniejsza jest wygoda i komfort czyli mniej kombinowania.
Zimny wiadomo odtwarzacz jest wygodniejszym rozwiązaniem, prostszym w obsłudze, tańszym i zajmującym mniej miejsca. Ja tylko powiedziałem co trzeba zrobić, żeby odtworzyć te wszystkie dziwne formaty jakie się pojawiają, nie pisałem, że jest to najpraktyczniejsze
No tak Razak, masz racje. Komputer może odtworzyć praktycznie każdy format. Tylko jeśli ktoś nie ogląda filmów z Divix, nie gra w gry, to korzystanie z laptopa jako odtwarzacz DVD/BR nie ma sensu. Przynajmniej moim zdaniem.