Podziel się wrażeniami!
Witam,
zakupiłem TV 32EX402 i chciałem tak jak poprzedni TV podłączyć go do mojego PC i tu jest problem, podłączam przez przejściówkę DVI-HDMI ( karta gf 260 ) pod wejście HDMI1 w TV i jak najbardziej obraz jest ale mam problem z dzwiękiem, podłączam kabel jack od karty dzwiękowej w PC do wejście w TV i teraz w trybie HDMI1 mam obraz ale nie mam dzwięku pomimo tego że jest w TV ustawione że dzwięk ma pobierać z wejścia PC, jak przełączę na tryb PC w TV to mam dzwięk ale nie mam obrazu, chyba że podłaczam przez przejściówkę DVI-VGA ale wtedy obraz jest wyraźnie gorszy.
Proszę o pomoc bo już nie wiem co robić.
Jest taki wybór oczywiście, ale nieważne co wybiorę dzwięku nie ma, znaczy się że jeżeli priorytet ma cyfrowe złącze to nie ma szans na podłączenie dzwięku do TV ? ( Zamorduję tego sprzedawcę co mnie na TV SONY namówił )
Znaczy jeśli tak jest to możliwe że karta graficzna umożliwia wysłanie dźwięku (trzeba tylko rozpracować co trzeba zrobić).
Albo spróbować inny kablem DVI-HDMI chyba są takie które się różnią ilością pinów DVI (i to była chyba różnica z dźwiękiem i bez)..... Ale to tylko domysły.
W panelu sterowania mam ustawione "HDMI -HDTV - dzwięk wyłączony" właśnie po to żeby karta nie "przesyłała dzwięku".
Wcześniej miałem szajsungi i LG, nigdy nie miałem takiego problemu.
To może warto spróbować z "włączonym"? Odpowiedni kabel, za pewne pogrzebanie w komputerze (stacjonarny?) i podłączenie dźwięku do karty...
Z opcją "włączony" tez próbowałem, na grzebanie już nie mam siły szczerze mówiąc, jak to sprzedawca ładnie określił "podłączy Pan bez żadnych problemów do każdego PC", żeby podłączyć moja kartę graf do dzwiękowej potrzeba kabla którego nie sposób kupić.
Dzięki za porady, wiem już jakich TV nie kupować
entu napisał(a):
Dzięki za porady, wiem już jakich TV nie kupować
No tylko to że VAIO działa bez problemów ZMUSZA użytkownika do zakupu sprzętu SONY, chciałbym wiedzieć jakich standardów się firma SONY trzyma w takim razie bo chyba tylko i wyłącznie swoich wewnętrznych czyli dotyczących komputerów VAIO czyli podchodzi do tematu w ten sposób że na rynku nie istnieją żadne inne komputery niż te składane przez SONY i jak nie działa to wina użytkownika że wybrał co innego,np sam złożył sobie PC z komponentów które najbardziej odpowiadały jego potrzebom?
Nikogo nie atakuję czuje się tylko oszukany ponieważ pomimo wszystkich rewelacji które roztacza przed nami firma S sprzęt nie działa jak powinien, sprzedawcy przynajmniej w salonach formowych S powinni zaznaczać że sprzęt działa bez żadnych problemów jeżeli posiada się komputer składany przez firmę S.
NO i ostanie moje zdanie to takie że jednak wolę inne firmy które nie trzymają się "standardów" wyznaczonych przez firme SONY i robią swoj sprzęt tak że działa też bezproblemowo z tym z innych firm.
Dobra temat schodzi gdzie nie powinien, firma SONY zyskała kolejnego niezadowolonego użytkownika ( podziękować sprzedawcom w salonie firmowym ).
entu napisał(a):
No tylko to że VAIO działa bez problemów ZMUSZA użytkownika do zakupu sprzętu SONY
Panowie, nie ma o co się kłócić. Każdy ma prawo do swojego podejścia, jakie by nie było. Generalnie moim zdaniem obaj macie po części rację. Z CS Bielsko nie mogę się zgodzić co do VAIO. Sam używam ASUSA, używałem Fujitsu-Siemens, mam komputer stacjonarny który sam składałem, wiele urządzeń różnych firm - współpraca wygląda równie dobrze jak z VAIO. Kompatybilność urządzeń różnych firm jest chyba dla wszystkich ważna. Ale nie ma również tak skrajnej sytuacji jaką przedstawia Entu. Nie mam problemów ze podłączeniem sprzętów innych firm do telewizora, kina, PS3 itd Sony jakie posiadam. Oczywiście, cenię sobie funkcje zwiększające użyteczność, takie jak Bravia Sync i jest jeden z argumentów jaki mnie przekonuje do Sony. A możliwości podłączeń są teraz tak duże, że jeśli nie działa jeden sposób, można znaleźć inny. Nie będę po raz kolejny pisał tego samego, więc po prostu temat o wyborze telewizora itd ominę.
Chciałem jeszcze podkreślić jedną rzecz, która zasługuje na uwagę. Wszystkie z osoby jakie Ci pomagają na forum, robią to bezinteresownie. Nie możesz mieć do nich pretensji za to, że nie mogą rozwiązać jakiegoś problemu. Szczególnie, że sytuacje związane z komputerami, nie są proste do zdiagnozowania na odległość. Komputery to na tyle skomplikowane urządzenia, że na 10ciu może działać jakieś rozwiązanie, a jedna osoba będzie miała wyłączoną jakąś funkcję, zainstalowany źle sterownik, odznaczoną jakąś opcje, albo ściszony głośnik (tak też się zdarzało) - której nie da się zauważyć, odkryć bez pomocy drugiej osoby. Chyba, że ktoś jest tak dobry, że widzi przez Internet... Więc proponuję zachować większą kulturę i nie wyżywać się na forumowiczach.
Wracając do podłączenia. Strasznie mnie to zaciekawiło, akurat miałem możliwość testowania na różnych modelach. Jakie wnioski? Podłączenie na systemach innych niż Windows 7 nie jest wcale problematyczne. Wszystko działa ok. Jednak z Windows 7 sam miałem problemy, aż do momentu aktualizacji sterowników karty graficznej. Po kolei. Podłączenie kablem HDMI-DVI, oraz HDMI-HDMI (dźwięk wysyłany przez minijack). Telewizory to W5500, EX500, EX710. Niestety miałem do dyspozycji tylko karty GeForce.
1. Testowanie na starych sterownikach. Na Windows XP i Vista wszystko ok. Telewizor wykrywa połączenie jako sygnał PC, dźwięk włącza się według instrukcji. Zero problemów.
Windows 7. Niespodzianka, dźwięku nie da się uzyskać (przynajmniej przy znanych mi sposobach). Nie daje wyłączanie niektórych kontrolerów, przełączanie dźwięku na inne urządzenia, zmiany rodzaju sygnału. Dźwięk jedynie słyszalny przy wyłączonym obrazie (np. w trakcie przełączania sygnału na inny).
2. Testowanie na nowych sterownikach. Nowe sterowniki zainstalowane. komputery ponownie uruchomione. W Panelu sterowania NVIDIA widoczne zmiany, inne opcje itd. Ustawiłem na początek sygnał na rozdzielczość i sygnał PC, dźwięku nie było. W wyborze sygnału została dodana dodatkowa opcja - zaznaczona na czerwono na zdjęciu w załączniku 1.
Wtedy urządzenia do odtwarzania wyglądają tak, jak załącznku nr 2
Po ustawieniu dźwięku na "HDMI- HDTV Dźwięk wyłączony" pojawia się dźwięk wysyłany przez minijack i wszystko gra. Na testowanych przeze mnie modelach tak się właśnie stało. Proponuję zacząć od sygnału PC (na końcu w tej ramce w panelu NVIDIA).
Funkcja ta oprócz zmiany rodzaju sygnału wyłącza kontrolery i urządzenia do wysyłania sygnału przez HDMI/DVI jakie są zainstalowane w Windows 7. Poprawia to i optymalizuje możliwości podłączenia.
Najnowsze sterowniki do Geforce można ściągnąć stąd:
http://www.nvidia.pl/Download/index.aspx?lang=pl" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank
Kolejnym rozwiązaniem (moim zdaniem najlepszym), który jest możliwy w większości nowszych kart - to podłączenie kablem płyty głównej z kartą graficzną. Kabelek powinien być razem z kartą (ma 2 piny). Podpinamy go od wyjścia SPIDIF z płyty głównej, pod takie samo wejście w karcie graficznej. W nowych kartach jest zazwyczaj dołączona przejściówka DVI-HDMI, przez którą możemy podłączyć PC z LCD. Stosowanie kabli DVI-HDMI jest ok, pod warunkiem posiadania odpowiedniej ilości łącz.