Podziel się wrażeniami!
Niekwestionowanym bohaterem tego odcinka zostało światło, bez którego - jak wiemy - nie ma filmu Omawiamy przykłady źródeł światła oraz konsekwencje ich użycia. Podpowiadamy, jak radzić sobie ze światłem w pomieszczeniach oraz jak filmować w nocy.
Ciekaw jestem Waszych komentarzy i doświadczeń w zabawie ze światłem.
http://www.vimeo.com/18388318
Bardzo ciekawe szkolenia
Warto rozszerzyć temat światła.
W filmie jest informacja o świetle kontrowym, którym w warunkach naturalnych może być słońce. Polecam pobawić się z tym efektem, np ukrywając słońca za filmowaną postacią. Oprócz światła kontrowego dużo frajdy może dać światło rysunkowego o którym być może więcej będzie w kolejnych filmach. Światło rysunkowe pomaga wydobyć fakturę ze skóry czy np odmłodzić osobę. Rozumiejąc światło możemy odmłodzić osobę na filmie o kilkadziesiąt lat
Inny niesamowicie inspirujący temat to temperatura barwna, to właśnie ciepło lub zimne światło potrafi sprawić niesamowite ujęcia. Warto wiedzieć czym różni się temperatura barwna światła świecy od temperatury barwnej żarówki czy też świetlówki i co to w praktyce oznacza. Nie przypadkiem kobiety najpiękniejsze są przy świecach, to nie tylko magia romantycznej kolacji ale i prawa fizyki
Czekam na kolejne filmy!
Bardzo fajne wskazówki
Pozwolę sobie wspomnieć, że również światło odbite wygląda niekiedy bardzo dobrze.
Obecnie, bardzo fajne efekty można uzyskać o wschodzie słońca, kiedy to promienie odbijają się o poranku wprost od zmarzliny.
Polecam, warto spróbować.
Też lubię ciepłe barwy... i dobre towarzystwo .
Masz rację, bardzo ciekawy temat.
mam wielka nadzieję że cykl filmów będzie rozwijany, tak trzymać " staraj się o podwyżkę - ja bym Ci dał "
oczywiście, już niedługo nowe materiały .
Witamy u nas w Wideo Klubie.