Podziel się wrażeniami!
Witam po raz pierwszy w tym dziale. Chcę zakupić komerę (oczywiście SONY) DO 4500 zł. Jeśli chodzi o parametry, to HD, zapis najlepiej na kartę SD.Dobrze żeby miała stabilizację obrazu. Priorytetem dla mie jest jakość obrazu a nie "bajery". Mam "starą" kamerę cyfrową i chciałbym przesiąść się na HD.
Lampy porządne, z jednym ale. Technika idzie do przodu. Teraz można z powodzeniem kupić lampy które mniej się nagrzewają, mają regulacje temperatury barwy światła, natężenia światła itd. Fakt faktem, koszty takiego sprzętu są duże. Jeśli nie wykorzystuje się ich dosyć często, to taki zakup nie jest zbyt opłacalny.
Za to są rewelacyjne lampy na kamerowe. Tutaj technologia pokazała co potrafi. Są rewelacyjne lampy LED, które w zależności od produktów mają różne funkcje. Ich główną zaletą jest temperatura światła, mały pobór prądu, wielkość i moc światła.
Ba kiedyś, aby spakować cały osprzęt kamery trzeba było trochę wysiłku włożyć. Teraz na szczęście wiele rzeczy uprościło się i permanentnie technologia ułatwia życie w tej branży
Fakt technika idzie do przodu, ale narazie te oświetlenie mi wystarcza, tym bardziej, że obecnie najważniejszy zakup to kamera. Ta, którą obecnie posiadam jest "cieniuśka".Nawet bardzo "cieniuśka"!
A to w końcu czekasz na premierę NEXa? Jest nowy filmik w języku angielskim: viewtopic.php?f=50&t=6276&p=139260#p139260
Czekam na NEX-a.Jeśli cena będzie dobra, przyjdzie mi dołożyć znacznie więcej. Wszstko zależy od ceny.
Masz bardzo dobre podejście. Jeżeli myślisz o filmowaniu profesjonalnym to zainwestuj w jak najlepszą kamerę. Nex moim zdaniem jest bardzo ciekawym rozwiązaniem. Na pozostały osprzęt przyjdzie pora. To na co zwrócił uwagę zimny, oprócz kamery bardzo ważny jest dobry statyw. Tylko pytanie czy będzie ci potrzebny. W przypadku wesel jak filmujesz jedną kamerką to statyw jest zbędny. Większość ujęć robimy z ręki więc w portfelu zostaje ci około 2 tys.
Ktoś pisał o nagrywaniu wesel? NEXem ładniej by jakieś teledyski z pleneru, czy coś w tym rodzaju, ale do wesel to nie wiem czy to jest odpowiedni wybór. Potrzebny by był jakiś uniwersalny obiektyw, bo zmienianie co chwila szkiełek jest dosyć niewygodne. Ciekawe też jest, jak kamera będzie zachowywała się w takich warunkach. Fakt faktem, w tym przedziale cenowym ciężko coś innego znaleźć. Chyba, że coś z dużym przebiegiem i niekoniecznie lepsze. Nic, trzeba czekać do września
No ale na początku NEXVG10 będzie w zestawie z obiektywem SEL18200 - ten przedział ogniskowych to raczej uniwersalny jest W dodatku z aktywną stabilizacją i AF'em.
Wspomniałem o filmowaniu wesel, ale to już zamknięty rozdział ( no chyba, że rodzinie). Interesują mnie filmy przyrodnicze, oraz historyczne. Jest w moim mieście np. zakład w którym w czasie II wojny produkowano materiały wybuchwe i amunicję. Po wojnie też produkowano dla wojska jednak tych hal nie używano. Hale zachowane są widealnym stanie, są orginalne napisy instalacje itp. Jak byłem w tych halach, to przewodnikami byli ludzie ubrani w niemieckie mundury. Nawet mieliśmy "eskortę niemiecką". Tematyka II wojny interesowała mnie zawsze.
W tym przypadku warto poczekać na wymienne obiektywy bo jak przedmówcy wspomnieli będziesz mógł kręcić w sposób nieosiągalny praktycznie dla zwykłych kamer, na weselach jeśli byłaby to jedyna kamera to faktycznie, żonglowanie obiektywami byłoby kłopotliwe, ale jako druga to czemu nie.
Moim zdaniem w granicach kwoty którą podał użytkownik sabb rozwiązanie z Nexem jest optymalne. W takiej cenie nie znajdziesz bardziej uniwersalnej kamery.
profi napisał(a):
na weselach jeśli byłaby to jedyna kamera to faktycznie, żonglowanie obiektywami byłoby kłopotliwe, ale jako druga to czemu nie.
Sabb1 napisał(a):
Interesują mnie filmy przyrodnicze, oraz historyczne. Jest w moim mieście np. zakład w którym w czasie II wojny produkowano materiały wybuchwe i amunicję. Po wojnie też produkowano dla wojska jednak tych hal nie używano. Hale zachowane są widealnym stanie, są orginalne napisy instalacje itp. Jak byłem w tych halach, to przewodnikami byli ludzie ubrani w niemieckie mundury. Nawet mieliśmy "eskortę niemiecką". Tematyka II wojny interesowała mnie zawsze.