anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

XF9005 - Problem z barwą obrazu oraz zawieszaniem w stanie czuwania

profile.country.PL.title
sekotek
Użytkownik

XF9005 - Problem z barwą obrazu oraz zawieszaniem w stanie czuwania

Witajcie

Od dwóch tygodni jestem szczęśliwym (?) posiadaczem TV Sony Bravia XF9005 w rozmiarze 65".
Wszystko byłoby OK gdyby nie dwa drobiazgi, które zaczynają mnie co raz bardziej irytować, do rzeczy.

Podczas oglądania filmów (aplikacja HBO GO) gdy mamy ujęcia o ciemnej (noc, półmrok) scenerii zauważyłem, że TV sam zmienia barwę obrazu, najbardziej to widać po twarzach kiedy jest ona zielonkawa/niebieska i za chwile wraca do swojej normalnej jasnej/ciepłej karnacji. Probowałem zmieniać opcje obrazu (standardowe) i bawić się barwą/nasyceniem i czujnikiem światła lecz usterka nadal występuje.

Drugi problem.
Raz na jakiś czas kiedy TV jest wyłączony guzikiem z pilota nie da się go ponownie włączyć.
Dioda wgl się nie świeci i nie reaguje na pilota ani klawisze na tyłach samego TV.
Pomaga jedynie wyjęcie kabla z gniazdka i wznowienie całego android TV.

TV posiada ostatnią aktualizację do android tv 8.0.

Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam Sebastian 

1 ODPOWIEDŹ 1
profile.country.PL.title
djrychu
Expert

Witam,

@sekotek Twój problem został zgłoszony do supportu - oto odpowiedź:

Na początek zaleciłbym sprawdzenie, czy w Menu (Home) - Ustawienia - Ustawienia trybu przezentacji sklepowej, obydwa pola, czyli "Tryb Demo" oraz "Tryb resetowania obrazu" zostały wyłączone. Ponadto zaleciłbym sprawdzenie, czy niedogodność ta występuje również na innych źródłach obrazu, czy też wyłącznie w tej jednej, określonej aplikacji. Jeżeli zjawisko występuje wyłącznie w jednej aplikacji, możliwą przyczyną jego pojawiania się jest np. chwilowy spadek prędkości połączenia internetowego. 

W kwestii braku możliwości włączenia odbiornika z trybu stand-by, na początek zaleciłbym wyczyszczenie jego pamięci podręcznej, korzystając w tym celu z funkcji Menu (Home) - Ustawienia - Pamięć i resetowanie - Wewnętrzna pamięć współdzielona - Dane w pamięci podręcznej - OK. Po przeprowadzeniu tej czynności zaleca się, aby wykonać tzw. miękki reset telewizora, przytrzymując zielony przycisk włączający na pilocie przez ok. 7 sekund. 

Ponadto, po przeprowadzeniu aktualizacji oprogramowania systemowego, zawsze zaleca się wykonanie resetu do ustawień fabrycznych, w związku z czym jeżeli ta czynność nie została zrealizowana, zaleciłbym jej wykonanie. Jeżeli płynność włączania się odbiornika telewizyjnego z trybu stand-by nie zostanie przywrócona, rekomendowałbym wówczas wykonanie zlecenia weryfikacji serwisowej, korzystając w tym celu z formularza dostępnego na stronie:

https://bit.ly/2BUdUOc

Pozdrawiam