Podziel się wrażeniami!
Cześć Wszystkim. Mam pewien problem z podłączeniem a raczej z autoprogramowaniem telewizji analogowej w modelu xe9005.
Kupiłem wewnętrzną antenę panelową-pokojową i wpinam ją do wejścia antenowego w tv. Uruchamiam autoprogramowanie i żadnego kanału mi nie wyszukuje. Sprawdzam sygnal/moc w ustawieniach i jest słaby na czerwonym polu. Czym to może być spowodowane ? Może coś źle robie ? Antena jest blisko okna , próbowałem już wielu konfiguracji i zero reakcji. Mieszkam blisko nadajnika to także problem siły sygnału odpada. Antena jest dobra i sprawdzona. Dziękuję za ewentualnie zainteresowanie tematem Pozdrawiam.
@yamadaszacznijmy od odpowiedzi szukasz naziemnej analogowej czy cyfrowej ? Piszesz o cyfrowej w temacie a w poście szukasz analogowej . To zasadnicza róznica bo przy programowaniu wybierasz wyszukiwanie analogowe i jak pisze @djrychu ,która nie nadaje już w Polsce a jak szukać masz zamiar naziemnej cyfrowej to wybierasz cyfrowe i nie ma mozliwości ,że nic nie znajduje w takiej odległości od nadajników bo nawet drut włożysz to znajdzie TVP
@zbygaaj- nie zgadzam się. Cyfra to nie analog i swoje wymagania ma. Opowieści o odbiorze DVB-T na gwoździu/widelcu wewnątrz mieszkania przy 30 km od nadajnika to tylko bajki. Ja mam 1 km do nadajnika z MUX 3 i swojego biquada też musiałem ustawić w odpowiednim miejscu żeby był odbiór. I szuka się MUX-ów, nie programów :).
Witam,
W początku nadawnia DVB-T miałem do nadajnika 80km i odbiór miałem (oczywiście antena kierunkowa ze wzmacniaczem na dachu), ale patrząc aktulanie na ilość nadajników i pokrycie przez nie terenu,często wystarcza antena wewnętrzna. Oprócz odległości ważna jest moc nadajnika, ukształtowanie terenu oraz polaryzacja.
Pozdrawiam
Przepraszam za zamieszanie czy analog czy cyfra. Nie znam się na tv bo nie oglądam. Tylko platformy VOD i PS4. Robię to dla żony Wracając do anteny ,to ma krótki kabel i do okna nie sięga. Poszukiwałem sygnału w kilku położeniach anteny i nic. Autoprogramowalem kanaly w każdej możliwej opcji, również ręcznie. Brak sygnału 😞 Może spróbuję drutem pociągnąć aż za balkon czy cokolwiek będzie się działo. Wydaje mi się, że mam uszkodzone to wejscie. Autodiagnostyka nic nie wykrywa.
@yamadas po pierwsze szukasz cyfrowych i tego się trzymajmy Home -Ustawienia-Ustawienia kanałów-Ustawienia cyfrowe-Programowanie cyfrowe-Autoprogramowanie cyfrowe-Czy chcesz rozpocząć Autoprogramowanie- OK-Naziemna ,po drugie @premiero kolega pisze ,że ma do nadajnika 16km i w tym kontekście piszę ,że spokojnie na drucie złapie kanały z MUX 1,2,3 i nie piszę tu o docelowym rozwiązaniu bo koledze chodzi o sprawdzenie czy cokolwiek znajdzie a ty mi tu wyjeżdżasz z jakimiś mądrościami podałem MUX z TVP bo jest najprostszy do złapania i tyle bo ma duży zasięg i szuka się kanałów nie MUX-ów.Po trzecie do odbioru naziemnej cyfrowej nie są polecane anteny ze wzmacniaczem.