anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony KD-65af9 podlaczone z amplitunerem Yamaha 1080 przez hdmi ARC - problem przy regulacji glosnos

profile.country.PL.title
Marines.1
Użytkownik

Sony KD-65af9 podlaczone z amplitunerem Yamaha 1080 przez hdmi ARC - problem przy regulacji glosnos

Kolejny problem z tym modelem tv jest taki, ze gdy tv jest polaczone z kinem domowym Yamaha 1080 przez hdmi(arc), to przy zmianie glosnosci pilotem od tv nie dziala to liniowo tylko skacze o kilka poziomow. Np. wciskajac przycisk glosnosci na pilocie wiecej niz jeden raz to na tv i amplitunerze glosnosc potrafi podskoczyc nawet o 15. Gdy amplituner jest wylaczony to glosnosc na tv zmienia sie normalnie. I tutaj ponownie chcialem zaznaczyc, ze na wczesniejszym tv samsunga jaki mialem taki problem wogole nie wystepowal. Naprawde tak wysoki model tv i takie problemy, jestem coraz bardziej zawiedziony tym zakupem

6 ODPOW. 6
profile.country.PL.title
newkind
Użytkownik

To nie problem z telewizorem tylko ilość poziomów głośności, którą oferuje soundbar. Soundbar mówi po HDMI telewizorowi ile ma poziomów głośności i telewizor musi podzielić swoją skalę na ilość tych poziomów.

W przypadku mojego soundbara od samsunga mam 100 poziomów głośności więc u mnie przy pogłaszaniu idzie co 1, natomiast u mojego ojca, który też ma Yamahę - tych poziomów jest tylko 8, przez co skala telewizora musi zostać podzielona na te 8 poziomów i stąd te skoki o kilkanaście punktów - 100/8 średnio 12 poziomów przy jednym naciśnięciu przycisku pogłaszania lub ściszania.

To nie wina telewizora, ani jego oprogramowania, tylko soundbara i tego jak został zaprojektowany.

profile.country.PL.title
Marines.1
Użytkownik

Skala glosnosci nie ma nic do tego , poniewaz, gdy nacisne przycisk od glosnosci jednokrotnie to skala glosnosci zmienia sie o 1 poziom, a nie o 4 czy tam 8. I jak juz wspomnialem w tv samsunga tego nie mialem, a tutaj widac ewidentnie, ze cos jest nie tak.

profile.country.PL.title
djrychu
Expert

Witam,

@Marines.1  przekazałem sprawę do supportu - oto odpowiedź:

Podstawową kwestią jest fakt, że funkcja Bravia Sync jest dedykowana głównie pod urządzenia firmy Sony i w przypadku zastosowania rozwiązań firm trzecich nie możemy w żaden sposób zagwarantować, że będą one w pełni kompatybliną z tą funkcjonalnością. W kwestii zmiany poziomu głośności, wszystko jest zależne od skali głośności danego urządzenia i w przypadku niektórych urządzeń może dochodzić do różnic w ilości zmienianych jednostek, co ma miejsce w tym przypadku.

Mając to na uwadze, jako producent odbiornika TV nie możemy zagwarantować, żę urządzenia firm zewnętrznych będą w oczekiwany sposób współpracowały z odbiornikiem oraz uzyskają pełną kompatybilność ze wszystkimi funkcjami.

Pozdrawiam

profile.country.PL.title
Marines.1
Użytkownik

Byscie sie wstydzili. Naprawde wasza polityka staje sie malo powazna. To dlaczego tv innych konkurencyjnych firm jak np. Samsung takiego problemu nie maja? Przeciez, nie kazdy bedzie specjalnie kupowal kina domowego firmy sony, bo wam sie tak podoba, a po drugie wasze kina domowe nie sa w stanie dorownac np. takiej marce jak yamaha. Tym bardziej, ze inne firmy konkurencyjne pokazuja wyraznie, ze mozna stworzyc takie oprogramowanie do tv, ktore bedzie wspolpracowalo z zestawami kin wiekszosci firm tak jak trzeba. To byl moj ostatni zakup tv firmy Sony.

profile.country.PL.title
djrychu
Expert

Witam,

Rozumiem Twój punkt widzenia jeśli chodzi o współpracę TV Sony z amplitunerem Yamaha, trudno mi jest Ci coś doradzić. Sprawę przekazałem do supportu i taką dostałem odpowiedź niemniej jednak nie zgodzę się  ze zdaniem:

wasze kina domowe nie sa w stanie dorownac np. takiej marce jak yamaha

Wszystko zależy który model i jak budżet. Wystraczy poczytać prasę audio - jak choćby tutaj:

https://www.whathifi.com/features/denon-avr-x2400h-vs-sony-str-dn1080-vs-yamaha-rx-v583-which-better

Dodatkowo sam odsłuch poszczególnych modeli amplitunerów z różnymi zestawami głosnikowymi wg swoich upodobań muzycznych sprawia, że również amplitunery Sony są często wybierane zamiast Yamaha.

Pozdrawiam

profile.country.PL.title
Marines.1
Użytkownik

Ale mi chodzi wylacznie o to, zeby poprawnie dzialal taka podstawowa funkcja zmiany glosnosci. To nie sa jakies cuda. Jesli tv innych marek bez problemu radza sobie z tym problemem, to dlaczego Sony nie potrafi wyjsc naprzeciw klientom ? Przechodzilem na sony af9 z 5l-etniego samsunga i sadzilem, ze kupujac tv sony za 14.5tys zl to wogole nie bede musial sie zastanawiac czy bedzie on poprawnie obslugiwal zmiane glosnosci w podlaczonym do tv zestawem kina domowego, a tutaj wyszla porazka. 5-letni samsung to ogarnial bez problemu, a roczny samsung drozszy o 10tys poległ. Niech sony zacznie myslec powaznie o swoich klientach.