anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Problem z tv 49xf8596

profile.country.PL.title
PawelPlock
Poszukiwacz

Problem z tv 49xf8596

Witam. Miesiąc temu kupiłem ten tv tak zaxhwalany przez sprzedawcę w sklepie. Ostatnio oglądając tv w nocy przy zgaszonym świetle w momencie gdy ekran powinien być cały czarny jest tak jak na załączobym zdjęciu: 20190220_203837.jpg

Czy to jest normalne ? 

Dodatkowo przy ustawieniu trybu klisza na duży i jakimkolwiek ustawieniu Motionflow występuje smużenie w sensie że przy szybszym ruchu ręką czy też głową idzie za nią taka poświata, że nie da się tego oglądać.

Kupiłem ten tv właśnie dla super płynności zachwalanej. Jednak przy wyłączonym trybie kliszy jest już kiepsko.

Dodatkowo przy meczach piłkarskich obraz jest jakby nie wyostrzony mimo że ostrość mam ustawioną już na maksa . 

8 ODPOW. 8
profile.country.PL.title
djrychu
Expert

Witam,

@PawelPlock  to co jest na zdjęciu to normalna sprawa dla TV z podświetlaniem krawędziowym i potocznie nazywana jest "clouding". W jednym jest większy w drugim mniejszy i jest to kwestia losowa.

Co do reszty zapytanie kieruję do supportu. Jak będzie odpowiedź dam znać.

Pozdrawiam

profile.country.PL.title
Huczeq
Użytkownik

Witam

Posiadam ten sam model telewizora i wielkość, na zdjęciu jest podobnie jak u mnie.

Jesli chcesz mozesz podeslac link do filmu, na którym występuje u ciebie problem z płynnością i sprawdzę jak u mnie to wygląda, bo może to wina materiału i porównamy to.

U mnie nie zauważyłem żeby wyświetlała się jakaś poświata, tylko podczas szybkiego ruchu pojawiają się artefakty wokół poruszającej się postaci.

Wydaje mi się że gdy tryb kliszy jest wyłączony to płynność nie różni się gdy motionflow jest włączony a wyłączony, u ciebie też tak jest, dopiero po włączeniu trybu kliszy obraz jest płynny?

profile.country.PL.title
PawelPlock
Poszukiwacz

Dokładnie miałem na myśli te artefakty przy szybszym ruchu np. ręką . Ustępują one jak się tryb kliszy wyłączy , ale znacząco traci się się na jakości oglądanego materiału. 

Dokładnie mam takie same wrażenie że ten motionflow w ogóle nic nie daje przy wyłączonym trybie kliszy. No może poza przyciemianiem i rozjaśnianiem obrazu. Dodatkowo przy oglądaniu tv z multimedi na kanałach hd jak sie spojrzy tak z 1.5m widać pikseloze.

A powiedz mi jak u Ciebie wygląda mecz piłkarski ? Bo u mnie nie ma w ogóle ostrości , a murawa wygląda jakby taka zlana.

Może mógłbyś podesłać ustawienia jakie masz na swoim tv? 

Szczerze po tv za taką cenę oczekiwałem zdecydowanie więcej

profile.country.PL.title
PawelPlock
Poszukiwacz

Dodatkowo dzisiaj przyjrzałem się kanałom telewizyjnym i ewidentnie widać brak ostrości . Twarze się tak jakby rozmywają np. Jak ktoś ma wąsy albo brodę to jest to rozmazane . W ogóle rysy twarzy tak jakby się zlewały.

profile.country.PL.title
djrychu
Expert

Witam,

Kwestią płynności ruchu - support pisze:

W przypadku niedogodności związanych z funkcją Motionflow, prosiłbym o przesłanie informacji, czy występuje ona na wszystkich źródłach obrazu (takich jak np. aplikacje, inne urządzenia zewnętrzne) oraz czy zmiana trybu na inny rozwiązuje problem smużenia? Prosiłbym również o upewnienie się, że sama funkcja Motionflow została załączona.

Pozdrawiam

profile.country.PL.title
PawelPlock
Poszukiwacz

@djrychu 

Problem smużenia występuje niezależnie od źródła , czy jest to telewizja cyfrowa, czy aplikacje. Nawet na youtube w teledyskach 4k występuje ten problem. Raz jest tego więcej raz mniej , ale nadal się pojawia. Najbardziej widoczne przy szybszych ruchach ręką czy też głową. Kwestia zmiany trybu Mointoflow jedynie pogarsza to wszystko , tryb własny mam ustwiony, ale to nie eliminuje problemu, zaś zmiana na płynny czy wyraźny znacząco pogarsza sytuację.

@Huczeq 

Mógłbyś podesłać swoje ustawienia obrazu ? Przetestowałbym jak to wygląda u mnie.

najgorszy problem to jest jednak na telewizji cyfrowej z ostrością obrazu. Nawet w kanałach HD , gdy twarz jest blisko pokazana jest wszystko super. Ale gdy tylko kamera pokazuje coś z oddali np. w meczach piłkarskich telewizja traci ostrość, obraz z daleka jest rozmazany. Regulacja suwakiem ostrość nie wnosi nic. Czy jest on ustawiony na maks czy np. na 60 żadnej różnicy w obrazie nie ma. Wołałem już nawet gości z Multimedii żeby mi sygnał dostarczany do domu sprawdzili. Ale sygnał jest idealny, bez żadnych urwań i zawieszeń. Więc po stronie dostawcy telewizji wszystko jest wporządku.

Ten problem z ostrością czasem jest także widoczny w aplikacjach. Telewizor jakby na chwilę tracił w nich ostrość i za chwilę ją łapał.

Po mału zaczynają mi ręce opadać. Bo telewizor do najtańszych nie należał, a zamiast cieszyć oko to tylko martwi.

profile.country.PL.title
djrychu
Expert

Witam,

@PawelPlock zgłosiłem Twoje uwagi do supportu - oto odpowiedź:

Zaistniałej sytuacji zaleca się weryfikację odbiornika przez techników z autoryzowanego centrum serwisowego. Usługę serwisową można zlecić przy pomocy formularza, który jest dostępny na stronie:

https://bit.ly/2C0jmiC

Pozdrawiam

profile.country.PL.title
Huczeq
Użytkownik

@PawelPlock 

U mnie artefakty czasami występują, a czasami nie, nie wiem od czego to zależy. W aplikacjach w których odtwarzany film nie zajmuje pełnego rozmiaru ekranu(gdy są wyświetlane czarne paski z góry i doły, wedlug mnie te czarne paski są intefejsem aplikacji i dlatego nie widac plynnosci, poniewaz uplynnanie orazu nie dziala podczas wyswietlania interfejsu aplikacji) nie widać aby obraz miał poprawioną płynność obojętnie od ustawien motionflow i trybu kliszy.

Ustawienia obrazu mam na standardowy i zmienione:

- jasność: 25

- dostosowanie czerni: duza

- ostrość: 75

- redukcja losowych zakłóceń: auto

- cyfrowa redukcja zakłóceń: wyłączona

- lagodna gradacja: duza

Porównywałem obraz w czasie meczu(z youtube) na moim drugim tv (KD-55XD7005) i zbyt dużej poprawy obrazu nie widać, na początku miałem wrażenie że czasami brakuje ostrości, ale pewnie mi się tylko tak wydaje. Muszę jeszcze raz dokładnie porównać.

Sprawdzałem też płynność na drugim tv i gdy tryb kliszy jest wyłączony, a motionflow na płynny, to obraz jest płynniejszy niż przy wyłączonym motionflow, więc tutaj wyłączenie trybu kliszy nie wpływa na brak działanie motionflow tak jak to zauważyliśmy. Przy włączonym trybie kliszy na auto(do wyboru mam tylko auto i wyłączony) też występują artefakty.