Podziel się wrażeniami!
Mam problem z moim nowym nabytkiem. Zachęcony możliwościami TV zrezygnowałem z zewnętrznego dekodera i u obecnego operatora (UPC) zamówiłem mediamoduł. Jakież było moje zdziwienie gdy okazało się, że podczas nagrywania nie można oglądać innych kodowanych kanałów. Niezależnie od tego, czy nagrywam kanał kodowany czy niekodowany, nie da się oglądać kanałów kodowanych. Dostępne są tylko kanały niekodowane. Proszę o naprawę tego błędu.
Sprecyzuj proszę liczbę anten i sposób ich podłączenia do telewizora?
Jeden kabel podłączony do pierwszego wejścia antenowego.
Nie jest to problem z telewizorem lecz z modułem. Nawet przy dwóch kablach nic się nie zmieni. Tak to już z modułami. Platformy, czy też kablówki w ten sposób chcą zniechęcić do modułów. Moduł to możliwość ustawiania kanałów według własnych upodobań, co nie jest w interesie nadawcy, który chce ci podsuwać kanały w takiej kolejności jaka jest dla niego najbardziej opłacalna. Mam taki sam tv i moduł nc+. Z anteny sygnał podawany przez dwa kable i taki sam problem. Oglądać można jedynie program nagrywany lub niekodowany. Mało tego przełączanie dość wolne od 4 do 5 sekund. Mimo to wolę moduł niż dekoder. Po pierwsze biorę sygnał z czterech satelitów (13, 19, 28 i 7). Po drugie układ kanałów dowolny.
Natomiast główny problem związany z podłączonymi twardymi dyskami do wszystkich znanych mi telewizorów Sony, w tym xf9005h, to brak funkcji zatrzymania obrazu w trakcie oglądania kanału " na żywo". Parę lat temu takie możliwości były. Obecnie nastąpił "skok do przodu" i nie ma takiej możliwości. To wielki minus dla telewizorów Sony.
Szczerze mówiąc nie kupiłbym tego telewizora, gdybym wiedział że nie ma timeshifta. Niestety na którejś stronie napisali że ten telewizor ma timeshift, a ja głupi uwierzyłem, choć wcześniej przeczytałem kilka recenzji w których nie było o tym ani słowa (no cóż moja wina). Nawet niskobudżetowe telewizory TLC z android TV posiadają taką funkcję. Jedyne obejście to włączyć nagrywanie ręcznie i zacząć odtwarzać nagrywany program, ale to bardzo ułomne obejście.Nie rozumiem, w czym jest problem dla inżynierów Sony dodać w opcjach menu ustawienie czy chcemy mieć aktywny timeshift, czy nie.
Tak samo irytuje mnie brak możliwości korzystania z PiP dla kanałów cyfrowych (w końcu po coś ten telewizor ma 2 tunery cyfrowe DVB-T/C). Albo ja nie umiem tego uruchomić albo się nie da tego zrobić. Generalnie im dłużej używam tego TV, tym bardziej jestem zawiedziony bo okazuje się że "czegoś tam nie może". A już najbardziej wkurza mnie to, że przynajmniej raz na tydzień zawiesza się tak, że wszystko działa, oprócz tunera cyfrowego - po przełączeniu się na to źródło, nie wyświetla się żaden obraz i pomaga dopiero restart TV. I to na pewno nie jest wina modułu CAM, ponieważ tak samo działo się bez modułu.
P.S. Dlaczego twierdzisz, że problem nagrywania i brak możliwości oglądania innych programów kodowanych w tym samym czasie, to jest problem modułu, a nie telewizora? Jeśli tak by było, będę cisnął operatora, ale muszę mieć do tego jakąś podstawę. Jak dla mnie to problem telewizora ponieważ występuje również w sytuacji gdy nagrywam program niekodowany, a chcę oglądać kodowany.
Znane mi na rynku moduły są przeważnie jednostrumieniowe, w związku z tym niemożliwe jest nagrywanie jednego kanału i oglądanie drugiego kodowanego. Platformy czy też sieci kablowe tłumaczą to sprawami bezpieczeństwa przed piratami. Czytałem gdzieś , że prowadzone są prace w tym kierunku, by to zmienić, ale jak już wspomniałem nadawcy do modułów podchodzą "jak pies do jeża". Nie są zainteresowani rozwojem modułów CAM. To jest biznes. Według mnie platforma lub sieć, która rozwinie moduły i zrówna ich funkcje z funkcjami dekoderów wygra na tym finansowo, gdyż dzisiaj wszystkie telewizory na rynku mają wejścia na moduły CAM. Może tego dożyjemy, a póki co cisnąć operatorów, którzy maja tylko jedną odpowiedź, "proponujemy dekoder". W tym również kamyczek do producentów telewizorów, również do Sony. Gdyby cisnęli operatorów i wymusili od nich dostarczanie modułów wielostrumieniowych, poprzez uniemożliwienie funkcjonowania w telewizorach modułów jednostrumieniowych, napewno nastąpiłyby zmiany na lepsze. Przepraszam, ale trochę się rozmarzyłem. Natomiast gdyby wszyscy odbiorcy korzystający z modułów CAM lub chcących z nich korzystać, krzyknęli jednym głosem, być może coś by się zmieniło.
@HD56-ZD63. Dzięki za odpowiedź. To już jakiś konkret i dobry punkt zaczepienia do męczenia UPC. Rozumiem już, że dwa strumienie szyfrowane wymagają wielostrumieniowego modułu CAM i to zależy od operatora. Ale nie rozumiem dlaczego sytuacja ta dotyczy również przypadku: nagrywanie strumień FTA i oglądanie strumień szyfrowany. Do oglądania FTA moduł CAM nie jest w ogóle potrzebny, więc w tej części chyba jednak jest to problem TV, ale jeśli masz wytłumaczenie tego to chętnie posłucham.
@premiero Wpisz w google -media świat UPC . Tam znajdujesz moduł ci+ w UPC i na ponad dwustu stronach masz prawie wszystko na temat tego modułu i współpracy z telewizorami różnych producentów.
... i ani jednego posta o XF9005
Do premiero
Z mojego doświadczenia z telewizorami Sony wynika, że nie jest to tylko problem modułów CAM, ale również telewizorów. Producenci telewizorów współpracują z operatorami, którzy wprowadzili lub wprowadzają na rynek moduły CAM. Podejrzewam, że telewizory Sony dostosowane są do wyłącznie możliwości modułów. Podam to na przykładzie telewizorów Sony xd9305 i xf9005, które w ostatnich trzech latach użytkowałem w połączeniu z odbiorem kanałów z platformy nc+ poprzez moduł CAM.
Trzy lata temu kiedy nabyłem telewizor Sony xd9305 używałem modułu wielostrumieniowego AstonCrypt 2.26 i karty Cyfra+. Karta to tzw. „karta wolna”, czyli niezintegrowana z modułem. Notabene nc+ przez długi czas walczyła o to, żeby z rynku ściągnąć te karty. Mimo takiego zestawu sytuacja była podobna jak jest dzisiaj, czyli można było nagrywać jeden kanał kodowany i oglądać niekodowany. Nie było natomiast możliwości nagrywania kanału niekodowanego, a oglądać kodowany. Również po wyjęciu modułu AstonCrypt z telewizora, była tylko możliwość nagrywania jednego kanału FTA i oglądania drugiego również FTA. Z tego można wyciągnąć wniosek, że telewizor xd9305 był dostosowany do istniejącego już wtedy modułu CAM nc+, gdzie karta i moduł były zintegrowane. Nc+ plus po wprowadzeniu Canal+4K spowodowała, że nie można było odebrać tego kanału 4K na zestawie AstonCrypt 2.26 i karcie Cyfra+, dlatego musiałem z niego zrezygnować i nabyć moduł CAM+ z zintegrowaną z nim kartą od nc+. Chcę zwrócić uwagę, że kieszenie na moduły CAM w telewizorach Sony są typu CI+, czyli dostosowane do tych modułów CAM+. Obecnie na telewizorze xf9005 mam moduł CAM z nc+ i nagrywanie jest tak samo ograniczone jak na poprzednim telewizorze. Poprzedni zestaw AstonCrypt 2.26 z kartą Cyfra+ przestał w ogóle dekodować na tym telewizorze. Myślę, że przyczyna leży zarówno na operatorach modułów CAM, jak również producentach telewizorów, którzy dostosowują tv wyłącznie do wymagań polskiego rynku, a jaki on jet każdy wie. Na koniec chcę podkreślić, że naciski na nc+ były i są, ale jak do tej pory nic się nie zmieniło. Również temat ten sygnalizowany był Sony, jak tylko zaniechała funkcji timeshift. Na razie cisza.